thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

SERNIK

  • 1200 g białego sera
  • 500 g śmietany 12% lub 18%
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 jajek
  • opcjonalnie 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szczypty soli
  • 300 g cukru, (lub nieco więcej, jeśli lubimy słodsze wypieki)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1.  

    Dużą formę do pieczenia ciasta wysmarować masłem i obsypać bułką tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia).

     

    Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

     

    Oddzielić białka od żółtek.

     

  2. Do suchego i czystego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek, wlać białka, dodać 2 szczypty soli, ubijać na sztywną pianę 4 min / obr. 3,5. Ściągnąć motylek, a ubitą pianę przełożyć do dużej miski i wstawić do lodówki.

     

    Nie trzeba myć Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

     

  3. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" złożyć motylek, wlać żółtka, wsypać 300 g cukru (lub nieco więcej) i ucierać 4 min / obr. 4. Można dodać cukier wanilinowy (lub ekstrakt z wanilii).

     

    Ściągnąć motylek.

     

  4. Dodać 1200 g pokruszonego sera, 500 g śmietany, sok z połowy cytryny, wymieszać przy pomocy kopystki 3 min / obr. 3-4.

     

  5. Dodać 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min / obr. 4.

     

  6. Gotową masę serową DELIKATNIE połączyć z przygotowaną wcześniej pianą z białek, wlewając ją do miski z białkami.

     

  7. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą (lub mąką).

     

  8. Piec ok. 1 godz. w temp. 180°C.

     

Porady

1. Do gotowej masy można dodać ulubione owoce (rodzynki, pokrojone brzoskwinie z puszki, wiśnie itp.).

 2. Można przygotować wersję z pokruszoną czekoladą. Dodajemy ją do gotowej masy i lekko mieszamy.

3. Jeżeli masz problemy z wykładaniem papierem foremki, zapraszam do obejrzenia filmików:

//www.youtube.com/watch?v=B6CuXaHpexE

//www.marthastewart.com/1039142/tip-binder-clips-baking      (należy przeczekać kilka sekund reklamy)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

SERNIK BOBO

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: