- TM 5
Składniki
SERNIK
- 1200 g białego sera
- 500 g śmietany 12% lub 18%
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12 jajek
- opcjonalnie 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szczypty soli
- 300 g cukru, (lub nieco więcej, jeśli lubimy słodsze wypieki)
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Dodać 4 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 1 min / obr. 4.
Porady
1. Do gotowej masy można dodać ulubione owoce (rodzynki, pokrojone brzoskwinie z puszki, wiśnie itp.).
2. Można przygotować wersję z pokruszoną czekoladą. Dodajemy ją do gotowej masy i lekko mieszamy.
3. Jeżeli masz problemy z wykładaniem papierem foremki, zapraszam do obejrzenia filmików:
//www.youtube.com/watch?v=B6CuXaHpexE
//www.marthastewart.com/1039142/tip-binder-clips-baking (należy przeczekać kilka sekund reklamy)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepis godny polecenia, piekłam z innych proporcji. . Nie dodawałam proszku do pieczenia. Długo utrzymuje wilgotność. Polecam 🥧👍😋
Sernik sprawdzony i wyszedł pyszny palce lizać
Sernik wyszedł super, wilgotny, bardzo smaczny, następnym razem na etapie mieszania w misce dodam rodzynki.
Sernik jest wilgotny, ale nie mokry!
Polecam ser półtłusty, chociaż muszę powiedzieć, że najlepszy jest, gdy daję 800 g półtłustego i 400 g tłustego sera.
Czy sernik wychodzi wilgotny?
Jaki ser Pani poleca tłusty, półtłusty?