- TM 31
Składniki
Dodatki
- cukier do posypania
- jajko do smarowania
- nadzienie (marmolada, nutella, budyń, twarożek...)
Ciasto
- 20 g drożdży
- 250 g śmietany 18% gęstej
- 1 kostka masła
- 400 g mąki tortowej
- 1 jajko całe
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Mąkę i pokrojone na kawałki zimne masło utrzeć w "Blokada naczynia miksującego" . 6sek/obr.6
2. Dodać resztę składników na ciasto i wyrobić. "Ciasto" 3 min.
Przełożyć ciasto do miseczki w ciepłe miejsce na kilkanaście minut (choć nie jest to konieczne).
Przygotować dwie niewielkie miseczki. W jednej roztrzepać jajko a w drugiej cukier (można dodać cukier waniliowy)
Wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na cztery części. Każdą część osobno rozwałkować na koło i posmarować cienko nadzieniem. Podzielić koło na 8 równych trójkątów (pomocny będzie nóż do pizzy) I zwijać każdy z nich od zewnątrz do środka. Najwęższa część powinna znaleźć się pod spodem.
Zanurzyć rogalik w jajku, następnie w cukrze i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zachowując odstępy (rogaliki rosną).
Piec na złoty kolor (u mnie pieczenie dolne + termoobieg 170st., 20 min).
Będę wdzięczna za ocenę przepisu poprzez wybór odpowiedniej liczby gwiazdek.
Porady
Rogaliki można przechowywać w zamkniętym pojemniku, będą świeże i smaczne przez kilka dni... Chociaż z drugiej strony są tak smaczne, że nie sądzę by była taka konieczność
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
SMAK MEGO DZIECIŃSTWA
REWELACJA
Przepyszne rogaliki!
U mnie ilość mąki z przepisu była odpowiednia - po prostu opruszyłam ciasto lekko mąką przed rozwałkowaniem. Też użyłam jogurtu naturalnego zamiast śmietany (nie greckiego). No i smarowałam jajkiem klasycznie, czyli pędzelkiem a nie maczałam w nim rogaliki.
tanie, szybkie, długo świeże i przepyszne! u mnie z okropnie sztucznym kremem piernikowym, szukałam przepisu do jego utylizacji i w tych rogalikach niebo w gębie! i dzięki komentarzom, od razu 500g mąki z jogurtem greckim, ciasto idealne!
B.dobre rogaliki ale ciasto faktycznie klejące, trzeba dosypać troche mąki (w sumie tak troche na oko sypalam, myślę że jakies 50g i oczywiście sypalam tez na stolnicę). Posmarowałam czesc powidłami a czesc dzemem z jagod. Nie smarowałam jajkiem, a po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Pieklam 25 min na 175 st.
Pyszne rogaliki! U mnie z nadzieniem z mascarpone i cukru waniliowego - polecam!
Daję tylko 4 gwiazdki, gdyż w przepisie zdecydowanie jest za mało mąki, jak też sugerują użytkownicy w poprzednich ocenach. Byłam na to przygotowana i w efekcie musiałam dosypać dobre 100g... Proszę to wziąć pod uwagę. Niemniej, rogaliki wyszły super.
Często robię. Od razu z dwóch porcji bo rozchodzą się w momencie polecam !
Suuuuuuuper.
bardzo dobre ,czść zrobiłam ściśle z przepisem i nie bardzo mi odpowiadały a resztę posmarowałam tylko jajkiem i posypałam cukrem i piekłam bez termoobiegu góra dół 170 st.20 min. i były super.
Pyszne rogaliki ale część zanurzałam w jajku i cukrze i te mi nie smakowały,resztę posmarowałam jajkiem i posypałam cukrem i piekłam bez termoobiegu góra dół 170 przez 20 minut i były suuuper.
Rogaliczki rewelacja! Zrobiłam pół porcji z nutella (wcześniej podgrzaną aby łatwiej się rozmarowywało i pół z marmoladą różaną). Próbowałam zrobić mnejsze ale wtedy wypływa nadzienie dlatego lepiej zostać przy tej wersji. Polecam !!!
Are you sure to delete this comment ?