Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

I zaczyn:

  • 500 gramów mąki
  • 5 gramów drożdży świeżych
  • 150 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 150 gramów cukru
  • 150 gramów mleka
  • 1 jajo kurze
  • 2 zòltka swieze

II zaczyn:

  • 30 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 30 gramów cukru pudru
  • 1/2 laski waniliowej
  • 1 zòltko swieze
  • 1/2 fialki aromatu pomaranczowego
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 150 gramów rodzynek sułtanek
  • 50 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 50 gramów skòrki cedru kadryzowanej
  • maka do obtoczenia, ile trzeba

Polewa:

  • 3 bialka
  • 50 gramów cukru
  • 80 gramów migdalòw obranych
  • 20 gramów orzechów laskowych obranych
  • 1 fialka aromatu migdalowego

Dekoracja na polewe:

  • migdaly ze skòrka
  • grysik cukrowy
  • cukier puder do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. I zaczyn: do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" mleko: 1min / 37° / obr 1. Dodac drozdze, cukier: 30sek / obr 3. Dodac maslo, jajka, make: 4min/  Ciasto"Ciasto" . Wlozyc do miski (najlepiej szklanej), przykryc folia, owinac ( najlepiej kocyk, badz sciereczka welniana), wlozyc do piekarnika ( wylaczonego, zimnego) na cala noc. Rano, namoczyc rodzynki w letniej wodzie. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc I zaczyn i wszystkie skladniki na II zaczyn: 4min / Ciasto"Ciasto" . Przelozyc do duzej miski. Rodzynki odcisnac, dodac do nich skòrki kadryzowane, troche maki, wymieszac. Dodac do ciasta. Przelozyc wszystko do foremki, wlozyc ponownie do wylaczonego piekarnika, zostawic do wyrosniecia, az dojdzie do brzegòw. W tym czasie przygotowac polewe: do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc migdaly, orzechy, cukier: 15sek / Turbo. Zalozyc motylek, dodac bialka i aromat: 3min / 37° / obr 3. Posmarowac urosniete panettone, udekorowac migdalami, cukrami, piec w goracym piekarniku: 10min / 200°, pòzniej: 180° / ok. 40min. Sprawdzic patyczkiem czy suche. Wylaczyc piekarnik, uchylic troche, zostawic na 5min. Otworzyc calkiem piekarnik, zostawic na 5min. Wyjac, zostawic do calkowitego ostygniecia. Przetrzymywac w reklamòwce, woreczku.....

Porady

Zamiast rodzynek, skòrek, mozna dodac guziczki czekoladowe i polac panettone polewa czekoladowa.


Zdjecia beda jutro.


WAZNE!!! Jajka i maslo muszaa byc w temp. pokojowej. Przestrzegac czasu rosniecia ciasta. Ja zrobilam pierwsze o 23.30. Nazajutrz , drugie, przed 08.00. Upieklo sie pòznym popoludniem, prawie wieczorem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Panettone II - dluzsza wersja

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?