thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
50min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 11/07/14
zmieniono dnia: 11/07/14

Składniki

PIANA

  • 5 białek
  • 220 gramów cukru
  • 1 kisiel truskawkowy

300-400 gramów agrestu

CIASTO

  • 450 gramów mąki
  • 240 gramów margarny
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do peczenia
  • 3 łyżki śmietany

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy doBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wyrabiamy najpierw 20 s obroty 4 potem 1 min Ciasto"Ciasto"  Ciasto dzielimy na 2 części (1/4; 3/4). Mniejszą wkładamy do zamrażalnika, większą rozwałkowujemy, wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (25x34 cm).

    Agrest myjemy, osuszamy i rozdrabniamy w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wg uznania ( u mnie 5 s obroty 5). Wykładamy na ciasto.

    Myjemy i dokładnie osuszamy Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" . Zakładamy motylek i ubijamy białka obr. 3,5 około 1 min, ustawiamy obroty 3,5 i ubijamy dalej wsypując cukier i kisiel. Pianę wykładamy na agrest i równomiernie rozsmarowujemy. Na wierzch ścieramy resztę cista na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach C

    Ciepły placek możemy posypać cukrem pudrem

Porady

Myślę że to ciasto można zrobić również z wiśniami czy innymi owocami sezonowymi ale raczej kwaśnymi

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PLACEK Z AGRESTEM

Wydrukuj:

Komentarze