Składniki
PIANA
- 5 białek
- 220 gramów cukru
- 1 kisiel truskawkowy
300-400 gramów agrestu
CIASTO
- 450 gramów mąki
- 240 gramów margarny
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do peczenia
- 3 łyżki śmietany
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do"Blokada naczynia miksującego" i wyrabiamy najpierw 20 s obroty 4 potem 1 min "Ciasto" Ciasto dzielimy na 2 części (1/4; 3/4). Mniejszą wkładamy do zamrażalnika, większą rozwałkowujemy, wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (25x34 cm).
Agrest myjemy, osuszamy i rozdrabniamy w "Blokada naczynia miksującego" wg uznania ( u mnie 5 s obroty 5). Wykładamy na ciasto.
Myjemy i dokładnie osuszamy "Blokada naczynia miksującego" . Zakładamy motylek i ubijamy białka obr. 3,5 około 1 min, ustawiamy obroty 3,5 i ubijamy dalej wsypując cukier i kisiel. Pianę wykładamy na agrest i równomiernie rozsmarowujemy. Na wierzch ścieramy resztę cista na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach C
Ciepły placek możemy posypać cukrem pudrem
Porady
Myślę że to ciasto można zrobić również z wiśniami czy innymi owocami sezonowymi ale raczej kwaśnymi
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
A tego agrestu ile ? Nie jestem ciastowa, ale chcę spróbować swoich sił
Bardzo dobre,nic dodać, nic ująć
Bardzo pyszne ciasto!!! POLECAM!!!
joaren
Ciekawy przepis napewno wypróbuję gdyz mam agrest w ogródku . Pozdrawiam