thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
19 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 08/02/16
zmieniono dnia: 09/02/16

Składniki

Ciasto

  • 1 cukier waniliowy lub 2 łyżeczki cukru zrobionego w TM, opcjonalnie
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 150 g kefiru
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 70 g masła
  • 50 g czekolady, 60%
  • 100 g czekolady, 45%
  • 230 g cukru
  • 280 g mąki pszennej, typ 405/450

Nadzienie

  • wiśnie z dżemu domowego, opcjonalnie
  • nutella

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    MUFFINEK
  1. Rozgrzać piekarnik do temp 180 c. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.

     

    Do garnka z gorącą wodą wstawić miseczkę i wrzucić do niej czekoladę i masło – a gdy się rozpuści wyjąć z gorącej kąpieli, odstawić.

     

    Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miseczkę, odważyć do niej mąkę (można przesiać przez sitko), cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia – dokładnie połączyć.

     

    Założyć motylek. do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać 1min/obr.3,5 lub do momentu gdy białka będą sztywne.

     

    Dodać jajko ubijać 30 sek/ obr.4

     

    Dodać kefir a potem pomału dodawać mąkę zmieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia cały czas obroty poz.3.5 czas ok.3 min lub do połączenia składników na gładką masę.

     

    Kopystką zgarnąć ze ścianek ciasto i dodać roztopioną czekoladę i ubijać ok. 40 sek/obr. od 2 do 3,5 stopniowo zwiększając obroty.

     

    Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśniej śmietany, jeśli jest zbyt rzadkie to dodać trochę mąki a jak zbyt gęste to dodać trochę kefiru (to wszystko zależy od użytej mąki i gęstości kefiru) i ubijać do momentu całkowitego połączenia składników obr. od 2 do 3,5

     

    Do każdej papilotki wyłożyć 1 łyżkę ciasta, włożyć ½ łyżeczki nutelli, przykryć kolejną łyżką ciasta.

     

    Piec ok.20-25 min w 180c. Mufinki podawać ciepłe lub ostudzone.

     

    Smacznegotmrc_emoticons.)

Porady

Zamiast nutelli można wykorzystać masło orzechowe z orzechów włoskich lub laskowych albo owoce bądź dżem owocowy.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Muffinki czekoladowe z nutellą

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?