Składniki
Ciasto
- 300 g miodu
- 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 400 g mąki
- 1 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
- 1/2 litra mlaka 2%
- 150 g cukru
- 1 kostki masła
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki wódki 40 %
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W rondelku zagotować miód z przyprawą do piernika. Wystudzić. na noże założyć motylek i z białek ubić pianę 3 min./obr. 3,5.Małymi porcjami dodajemy żółtka i cukier, mieszamy 1 min./obr.2. Nastepnie porcjami dodajemy ostudzony miód, mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na dwie blachy 37x25cm. Piec 30 min. w 180*C. Po upieczeniu ostudzone ciato ponczujemy ( 1/2 szkl. przegotowanej letniej wody z sokiem z połowy cytryny i 2 łyżki wódki 40%).
Masa:
Założyć motylek. Mleko zagotować z cukrem i kaszą manną 7 min./100*C/obr.2. Przełozyć do innego naczynia. Wystudzić.Do naczynia dać masło, rozcierać 1 min./obr. 2-3. Powoli dodawać porcjami wystudzoną masę grysikową, sok z cytryny oraz wódkę. Wymieszać 1 min./obr.3.
Powstałą masę wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą, polać polewą, schłodzić.
Ciasto i masa
Porady
Najlepszy jest na drugi dzień
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy podczas ucierania masła też jest nałożony motylek?