thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 14/12/12
zmieniono dnia: 16/12/12

Składniki

Ciasto

  • 300 g miodu
  • 2 czubate łyżki przyprawy do piernika
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 400 g mąki
  • 1 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Masa

  • 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny
  • 1/2 litra mlaka 2%
  • 150 g cukru
  • 1 kostki masła
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki wódki 40 %

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto i masa
  1. W rondelku zagotować miód z przyprawą do piernika. Wystudzić. na noże założyć motylek i z białek ubić pianę 3 min./obr. 3,5.Małymi porcjami dodajemy żółtka i cukier, mieszamy 1 min./obr.2. Nastepnie porcjami dodajemy ostudzony miód, mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na dwie blachy 37x25cm. Piec 30 min. w 180*C. Po upieczeniu ostudzone ciato ponczujemy ( 1/2 szkl. przegotowanej letniej wody z sokiem z połowy cytryny i 2 łyżki wódki 40%).

    Masa:

    Założyć motylek. Mleko zagotować z cukrem i kaszą manną 7 min./100*C/obr.2. Przełozyć do innego naczynia. Wystudzić.Do naczynia dać masło, rozcierać 1 min./obr. 2-3. Powoli dodawać porcjami wystudzoną masę grysikową, sok z cytryny oraz wódkę. Wymieszać 1 min./obr.3.

    Powstałą masę wyłożyć na jedną część ciasta, przykryć drugą, polać polewą, schłodzić.

     

Porady

Najlepszy jest na drugi dzień tmrc_emoticons.-)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Miodownik

Wydrukuj:

Komentarze