thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

Makowiec

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 łyżeczka olejku do ciast, (migdałowy lub arakowy)
  • bakalie (orzechy, migdały, żurawina, rodzynki -, w sumie ok. 100g)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 duze jabłka, (ósemki bez gniazd ok. 600g.)
  • 9 jajek
  • 240 g masła w temp. pokojowej
  • 300 g cukru kryształu
  • 350 g maku suchego nie mielonego

Polewa czekoladowa

  • 50 g mleka
  • 150 g gorzkiej czekolady

Dekoracja

  • wiórki kokosowe

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Do suchego naczynia miksującego wsypujemy mak. Mielimy mak. (obroty 10, czas 30sek.) Przekładamy mak do miseczki i przystępujemy do kolejnych kroków. 300g cukru mielimy na cukier puder (obroty 10, czas 20sek.) Kopystką zgarniamy cukier ze ścianek naczynia miksującego. Dodajemy masło i żółtka ( czas 2min. , obroty 5 ) Dalej dodajemy obrane jabłka bez gniazd, pokrojone na ósemki ( czas 15sek. , obroty 4 ) W kolejnym kroku dodajemy pozostałe składniki (pomijając białka jajek) ( czas ok. 1 min., obroty 4 ) Zawartość przekładamy do większej miski, myjemy dokładnie naczynie miksujące i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przystępujemy do ubicia piany z białek. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy motylek, wlewamy wszystkie białka i szczyptę soli. Ubijamy ( czas ok. 4min. temp.37 stopni, obroty 4 ) Ubitą na sztywno pianę delikatnie łączymy z masą makową dodając po jednej łyżce piany i delikatnie mieszając. Po dodaniu całości piany ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany. Przelewamy je delikatnie do formy wyłożonej pergaminem i umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Pieczemy ok. 55 minut. Gdy ciasto po upieczeniu przestygnie, przygotowujemy polewę czekoladową. Smarujemy ciasto od góry i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

# Bardzo smaczne, wilgotne ciasto makowe.# Aby wiórki kokosowe były bardziej aromatyczne podgrzej je na suchej patelni przed posypaniem ciasta

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Makowiec japoński (makowiec z jabłkami)

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: