- TM 5
Składniki
Makowiec
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek kaszy manny
- 1 łyżeczka olejku do ciast, (migdałowy lub arakowy)
- bakalie (orzechy, migdały, żurawina, rodzynki -, w sumie ok. 100g)
- 1 budyń śmietankowy
- 4 duze jabłka, (ósemki bez gniazd ok. 600g.)
- 9 jajek
- 240 g masła w temp. pokojowej
- 300 g cukru kryształu
- 350 g maku suchego nie mielonego
Polewa czekoladowa
- 50 g mleka
- 150 g gorzkiej czekolady
Dekoracja
- wiórki kokosowe
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Do suchego naczynia miksującego wsypujemy mak. Mielimy mak. (obroty 10, czas 30sek.) Przekładamy mak do miseczki i przystępujemy do kolejnych kroków. 300g cukru mielimy na cukier puder (obroty 10, czas 20sek.) Kopystką zgarniamy cukier ze ścianek naczynia miksującego. Dodajemy masło i żółtka ( czas 2min. , obroty 5 ) Dalej dodajemy obrane jabłka bez gniazd, pokrojone na ósemki ( czas 15sek. , obroty 4 ) W kolejnym kroku dodajemy pozostałe składniki (pomijając białka jajek) ( czas ok. 1 min., obroty 4 ) Zawartość przekładamy do większej miski, myjemy dokładnie naczynie miksujące i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przystępujemy do ubicia piany z białek. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy motylek, wlewamy wszystkie białka i szczyptę soli. Ubijamy ( czas ok. 4min. temp.37 stopni, obroty 4 ) Ubitą na sztywno pianę delikatnie łączymy z masą makową dodając po jednej łyżce piany i delikatnie mieszając. Po dodaniu całości piany ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany. Przelewamy je delikatnie do formy wyłożonej pergaminem i umieszczamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Pieczemy ok. 55 minut. Gdy ciasto po upieczeniu przestygnie, przygotowujemy polewę czekoladową. Smarujemy ciasto od góry i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Porady
# Bardzo smaczne, wilgotne ciasto makowe.# Aby wiórki kokosowe były bardziej aromatyczne podgrzej je na suchej patelni przed posypaniem ciasta
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Piekłam go już milion razy i zawsze wychodzi pyszny, znika w okamgnieniu Ja daje połowę cukru ale za to więcej bakalii
JaJola: to może zamiast wystawiać słabą ocenę poczytasz najpierw w internecie w jaki sposób obchodzić się z makiem żeby nie był gorzki ?
Zrobiłam to ciasto krok po kroku wg przepisu i jestem rozczarowana efektem końcowym (szczególnie w kontekście zachwytów innych użytkowników). Goryczka maku wyczuwalna, suche i przeciętne w smaku.
Pyszsznnyyyyy Nie sądziłam, że makowiec z jabłkami będzie taki dobry. Zamiast cukru dałam 220 g miodu, dla mnie trochę za słodki.
Pyszny
"niebo w gębie" idealne ciasto pod moje podniebienie, nie mogłam się nim najeść co prawda dałam mniej jajek niż jest w przepisie, ale wyszło pyszne 😋
Ciasto wyszło z lekką goryczką. Proponuje mak sparzyć gorącym mlekiem i odsączyć
Pierwsze ciasto z TM, którym jestem tak zachwyconA
Czy można do tego makowca uzyc masy makowej z puszki??
Ewik.B:
zwyczajowo dałbym miodu 300g tak jak cukru ale i 250g starczy