- TM 5
Składniki
KREM
- 500 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 15 g cukru pudru
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 50 g migdałów w płatkach lub słupkach, (można podprażyć na patelni bez tłuszczu)
- opcjonalnie do posypania: starta gorzka czekolada, kakao, zmielona kawa rozpuszczalna
CIASTO
- 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 puszka masy makowej (lub maku przygotowanego w TM)
- opcjonalnie: ulubione bakalie
- 4 łyżki kaszy manny
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- opcjonalnie: ulubiony alkohol (np. rum, amaretto)
- 15 g cukru
- 3 soczyste jabłka
- szczypta soli
- 2 jajka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Jeśli nie masz cukru pudru, to teraz możesz go zrobić - 15 g cukru kryształu wrzuć do "Blokada naczynia miksującego" i nastaw 10 sek / obr 10. Przesyp do innego naczynia.
Nie myj "Blokada naczynia miksującego" .
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej zmiel w suchym naczyniu 10 sek / 10 obr.
Przesyp do innego naczynia.
Żeby pył z kawy (lub cukru) się nie unosił w pomieszczeniu, przed mieleniem możesz na pokrywę "Blokada naczynia miksującego" położyć 1 listek ręcznika papierowego i dopiero na niego założyć miarkę.
Nie myj "Blokada naczynia miksującego" .
2 żółtka i 15 g cukru pudru ucieraj przy pomocy motylka 1,5 min / obr. 3,5.
Dodaj serek mascarpone i wymieszaj 30 sek / obr. 3,5. Przy pomocy kopystki ściągnij masę na dno "Blokada naczynia miksującego" .
Wsyp zmieloną wcześniej kawę rozpuszczalną i wymieszaj 20 sek / obr. 3,5.
Powstałą masą posmaruj ciasto.
Posyp podprażonymi na patelni (bez tłuszczu) płatkami migdałowymi (lub słupkami).
Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.
Obierz 3 jabłka, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne, wrzuć do "Blokada naczynia miksującego" , (opcjonalnie możesz wlać kilka kropli cytryny) - 5 sek / obr. 4.
Przełóż do innego naczynia, wstaw do lodówki.
Umyj i wytrzyj "Blokada naczynia miksującego" .
Załóż motylek. Do "Blokada naczynia miksującego" wrzuć 2 żółtka i 15 g cukru. Ucieraj 1,5 min / obr. 3,5.
Zdejmij motylek.
Dodaj 100 g masła i ucieraj 1,5 min / obr. 4.
Do utartego masła z cukrem i żółtkami dodaj masę makową i ulubione bakalie, 4 łyżki kaszy manny, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, starte jabłka i mieszaj 20-30 sek / obr. 4 "Brak obrotów wstecznych" przy pomocy kopystki.
Tę masę delikatnie przełóż do miski z białkami i wymieszaj.
Umyj "Blokada naczynia miksującego" i wytrzyj do sucha.
Teraz przygotuj napar z kawy rozpuszczalnej: 2 łyżki kawy zalej 50 ml gorącej wody i pozostaw do wystygnięcia.
KREM
CIASTO
Porady
Jeżeli masz problemy z wykładaniem papierem foremki, zapraszam do obejrzenia filmików:
//www.youtube.com/watch?v=B6CuXaHpexE
//www.marthastewart.com/1039142/tip-binder-clips-baking (należy przeczekać kilka sekund reklamy)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy brak mąki w przepisie jest celowy?