thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

KREM

  • 500 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 15 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 50 g migdałów w płatkach lub słupkach, (można podprażyć na patelni bez tłuszczu)
  • opcjonalnie do posypania: starta gorzka czekolada, kakao, zmielona kawa rozpuszczalna

CIASTO

  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 puszka masy makowej (lub maku przygotowanego w TM)
  • opcjonalnie: ulubione bakalie
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • opcjonalnie: ulubiony alkohol (np. rum, amaretto)
  • 15 g cukru
  • 3 soczyste jabłka
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    KREM
  1. Jeśli nie masz cukru pudru, to teraz możesz go zrobić - 15 g cukru kryształu wrzuć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i nastaw 10 sek / obr 10. Przesyp do innego naczynia.

    Nie myj Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

    1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej zmiel w suchym naczyniu 10 sek / 10 obr.

    Przesyp do innego naczynia.

    Żeby pył z kawy (lub cukru) się nie unosił w pomieszczeniu, przed mieleniem możesz na pokrywę Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" położyć 1 listek ręcznika papierowego i dopiero na niego założyć miarkę.

    Nie myj Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

     

     

  2. 2 żółtka i 15 g cukru pudru ucieraj przy pomocy motylka 1,5 min / obr. 3,5.

     

  3. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj 30 sek / obr. 3,5. Przy pomocy kopystki ściągnij masę na dno Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

    Wsyp zmieloną wcześniej kawę rozpuszczalną i wymieszaj 20 sek / obr. 3,5.

    Powstałą masą posmaruj ciasto.

    Posyp podprażonymi na patelni (bez tłuszczu) płatkami migdałowymi (lub słupkami).

     

  4. Całość możesz posypać startą gorzką czekoladą, kakao lub zmieloną kawą rozpuszczalną.

  5. CIASTO
  6. Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C.

     

  7. Do suchego i czystego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" załóż motylek, wlej 2 białka i dodaj szczyptę soli - 2 min / obr. 3,5.

    Przełóż do dużej miski, wstaw do lodówki.

    Nie myj Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

     

  8. Obierz 3 jabłka, pokrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne, wrzuć do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , (opcjonalnie możesz wlać kilka kropli cytryny) - 5 sek / obr. 4.

    Przełóż do innego naczynia, wstaw do lodówki.

    Umyj i wytrzyj Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" .

     

  9. Załóż motylek. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzuć 2 żółtka i 15 g cukru. Ucieraj 1,5 min / obr. 3,5.

    Zdejmij motylek.

    Dodaj 100 g masła i ucieraj 1,5 min / obr. 4.

     

  10. Do utartego masła z cukrem i żółtkami dodaj masę makową i ulubione bakalie, 4 łyżki kaszy manny, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, starte jabłka i mieszaj 20-30 sek / obr. 4 Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" przy pomocy kopystki.

    Tę masę delikatnie przełóż do miski z białkami i wymieszaj.

     

  11. Masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Ja piekę w foremce 30x18. Możesz użyć nieco większej.

    Piecz 40-50 min w temp. 180°C.

     

  12. Umyj Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wytrzyj do sucha.

    Teraz przygotuj napar z kawy rozpuszczalnej: 2 łyżki kawy zalej 50 ml gorącej wody i pozostaw do wystygnięcia.

     

  13. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

    Gdy ciasto wystygnie, użyj zaparzonej i wystudzonej kawy do polania ciasta. Najlepiej polewaj je przy użyciu łyżki.

    Do kawy możesz dolać ulubionego alkoholu. tmrc_emoticons.)

     

Porady

Jeżeli masz problemy z wykładaniem papierem foremki, zapraszam do obejrzenia filmików:

//www.youtube.com/watch?v=B6CuXaHpexE

//www.marthastewart.com/1039142/tip-binder-clips-baking      (należy przeczekać kilka sekund reklamy)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

MAKOWIEC JAPOŃSKI (JAPONIEC), MAKOWIEC Z JABŁKAMI NA BOGATO

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: