- TM 31
Składniki
Ciasto
- 125 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 60 gramów cukru
- 1 jajo kurze
- olejek waniliowy, kilka kropel lub 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
- 185 gramów mąki tortowej
- 10 gramów proszku do pieczenia
- 60 gramów mleka
Nadzienie
- 175 gramów dzemu z jezyn
- 250 gramów swiezych jezyn
Wierzch
- 100 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 90 gramów cukru
- 2 jajka kurze
- 225 gramów wiórek kokosowych
- 60 gramów mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wlaczyc piekarnik- 180°. Ciasto: do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc maslo i cukier: 40sek / obr 3. Dodac jajko i wanilie: 15sek / obr 4. Dodac mleko, make i proszek: 20sek / obr 5. Wylozyc na blaszke, natluszczona i posypana maka. Nastepnie cala powierzchnie pokrywamy dzemem ( pomagamy sobie widelcem - delikatnie! ). Nastepnie ukladamy jezyny ( umyte i dobrze odsaczone). Robimy wierzchnia warstwe: do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc maslo i cukier: 30sek / obr 3. Dodac jajka: 15sek / obr 4. Dodac wiòrki kokosowe i 1 lyzke maki: 10sek / obr 3. Dodac pozostala make: 10sek / obr 3, nastepnie: 5sek / obr 4. Pokryc cala powierzchnie ciasta ( pomagajac sobie troche rekoma). Piec przez 30- 35min. Jesli ciasto na wierzchu zbyt szybko nabierze koloru, przykryc folia aluminiowa i dokonczyc pieczenie. Wyjac z piekarnika, zostawic " do odpoczynku" na 10min. Kroic na kawalki. Mozna posypac cukrem pudrem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto bardzo dobre. Zmniejszyłam ilość cukru do kruszonki na 60 g i dałam tylo 200 g kokosu ale według mnie było ok. Brakowało mi informacji o wielkości blaszki. Miałam blaszkę 22 na 35 cm i okazała się za duża. Ciasto wyszło bardzo płaskie. Nastepnym razem wezmę mniejszą
Upiekłam go! Ale oczywiście musiałam zmienić nieco z uwagi na brak składników. Dałam dżem malinowo-bananowy bo miał bardzo mocną konsystencję (jak marmolada) i na wierzch kawałki ananasa zamiast jeżyn. Ciasto bardzo delikatne, trzeba jeść łyżeczką. Może jutro stężeje. Pychotka!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Veroniko, super przepisik. Już bym go zrobiła, ale nie mam jeżyn. Na jakie owoce można by to zamienić? Co sądzisz o malinach? Boję się trochę, że za miękkie i będzie ciapa. A może gruszki? Mam świeży dżemik i gruszki prosto z drzewa.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Elu, dzieki kochanie za zwròcenie uwagi na ten szczegòl.... To miala byc po prostu maka Komputer mi splatal figla, widac Juz poprawione
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
O, dzięki za podpowiedź w jaki sposób wykorzystać mój dżem jeżynowy
Ale co to jest undefined ? Poproszę o przetłumaczenie
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/