thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
20 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

Ciasto

  • 125 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 60 gramów cukru
  • 1 jajo kurze
  • olejek waniliowy, kilka kropel lub 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 185 gramów mąki tortowej
  • 10 gramów proszku do pieczenia
  • 60 gramów mleka

Nadzienie

  • 175 gramów dzemu z jezyn
  • 250 gramów swiezych jezyn

Wierzch

  • 100 gramów miekkiego masla lub margaryny
  • 90 gramów cukru
  • 2 jajka kurze
  • 225 gramów wiórek kokosowych
  • 60 gramów mąki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Wlaczyc piekarnik- 180°. Ciasto: do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc maslo i cukier: 40sek / obr 3. Dodac jajko i wanilie: 15sek / obr 4. Dodac mleko, make i proszek: 20sek / obr 5. Wylozyc na blaszke, natluszczona i posypana maka. Nastepnie cala powierzchnie pokrywamy dzemem ( pomagamy sobie widelcem - delikatnie! ). Nastepnie ukladamy jezyny ( umyte i dobrze odsaczone). Robimy wierzchnia warstwe: do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc maslo i cukier: 30sek / obr 3. Dodac jajka: 15sek / obr 4. Dodac wiòrki kokosowe i 1 lyzke maki: 10sek / obr 3. Dodac pozostala make: 10sek / obr 3, nastepnie: 5sek / obr 4. Pokryc cala powierzchnie ciasta ( pomagajac sobie troche rekoma). Piec przez 30- 35min. Jesli ciasto na wierzchu zbyt szybko nabierze koloru, przykryc folia aluminiowa i dokonczyc pieczenie. Wyjac z piekarnika, zostawic " do odpoczynku" na 10min. Kroic na kawalki. Mozna posypac cukrem pudrem.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

" Kokojezynka "

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 10, 2016 at 18:09
    5.0

    Ciasto bardzo dobre. Zmniejszyłam ilość cukru do kruszonki na 60 g i dałam tylo 200 g kokosu ale według mnie było ok. Brakowało mi informacji o wielkości blaszki. Miałam blaszkę 22 na 35 cm i okazała się za duża. Ciasto wyszło bardzo płaskie. Nastepnym razem wezmę mniejszą tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 28, 2012 at 19:23
    5.0

    Upiekłam go! Ale oczywiście musiałam zmienić nieco z uwagi na brak składników. Dałam dżem malinowo-bananowy bo miał bardzo mocną konsystencję (jak marmolada) i na wierzch kawałki ananasa zamiast jeżyn. Ciasto bardzo delikatne, trzeba jeść łyżeczką. Może jutro stężeje. Pychotka!Love

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 24, 2012 at 08:22
    5.0

    Veroniko, super przepisik. Już bym go zrobiła, ale nie mam jeżyn. Na jakie owoce można by to zamienić? Co sądzisz o malinach? Boję się trochę, że za miękkie i będzie ciapa. A może gruszki? Mam świeży dżemik i gruszki prosto z drzewa.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • sierpnia 16, 2012 at 17:46

    Elu, dzieki kochanie za zwròcenie uwagi na ten szczegòl.... To miala byc po prostu makatmrc_emoticons.)  Komputer mi splatal figla, widactmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Juz poprawioneBig Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • sierpnia 11, 2012 at 01:05
    5.0

    O, dzięki za podpowiedź w jaki sposób wykorzystać mój dżem jeżynowy  tmrc_emoticons.)  

    Ale co to jest undefined  ? Poproszę o przetłumaczenie  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile