- TM 31
Składniki
Ciasto
- 5 jajek
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy mielonej
- 125 g mąki
- 150 g cukru
Masa
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 5 łyżek wody
- 50 g spirytusu
- 2 masła
- 200 g cukru
- 5 jajek
Poncz do nasączenia ciasta
- 50 g spirytusu
- 100 g wody
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
4. W naczyniu miksującym umieścić jajka i cukier, ubijać 6-7min./ 60 stopni C/obr.4. Powstały krem przełożyć do innego naczynia i ostudzić.
5. Utrzeć dwa masła k. 1min/obr.4, po tym czasie powoli dodawać wystudzoną masę jajeczną, na końcu dodać kawę, wodę i spirytus.
6. Biszkopt nasączyć ponczem i przełożyć powstałą masą. Udekorować orzechami i malinami. STO LAT
1. Do naczynia miksującego wsypać orzechy i zmielić 5s/obr4, przełożyć do innego naczynia
2. W naczyniu umieścić białka i ubijać ok. 5min/ obr.4, następnie dodać żółtka i cukier i wymieszać 30s./obr.4
3. Dodać resztą składników (na ciasto) i wymieszać 30s./obr"Mieszanie" , w razie potrzeby pomóc sobie kopystką. Ciasto przełożyć do tortownicy, piec ok. 40min. w 170C. Biszkopt ostudzić i przekroić na trzy części.
Masa
Ciasto:
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
proszę powiedzieć czy przy robieniu masy zakładamy motylek czy nie???
Witam. Jakie wymiary tortownicy?
Witam, czas pieczenia to 40min, w opis wdarł się błąd