Składniki
masa piankowa
- 5 białek
- 1 szklanka cukru drobnego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 0,5 szklanki oleju
ciasto
- 50 gramów cukru / cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 500 g malin świeżych lub mrożonych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła rośłinnego
- 350 g mąki pszennej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Ciasto wystarcza na blache o wymiarach 30 (25) cm x 40 cm
Do naczynia miksującego wkładamy: mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka, czas 50 s / obr. poz. Interwał "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto"
Wyrobione ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3
2/3 ciasta wykładamy na blachę prostokątną, wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy 20 minut 180C
Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika
Gdy podpieczony spód ostygnie , robimy masę
Do czystego i suchego naczynia , wlewamy białka i ubijamy na sztywno około 2 min. obr.4 ,
Następnie, przy obr. 4 ( 1 około minuty ) dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając, budyń (proszek)aż się dokładnie rozpuści.
Na koniec wlewamy powoli olej
Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód, wykładamy świeże maliny, lub mrożone ( ale nie rozmrażamy ich ) i ścieramy na tarce pozostałą część ciasta
Całość wkładamy do piekarnika na 40 minut / 170 C lub 190 C bez termo obiegu.
smacznego
KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I PUSZYSTĄ PIANKĄ
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
To ciasto zawsze się udaje. Gdy nie mam malin daję borówkę amerykanską
Mnie niestety pianka całkowicie oklapła po dodaniu oleju.
Do kruszonki na wierzch można dodać cukru
wiele prób i zawsze klapa moim znajomym tez nie wychodzi
Ciasto wyszło super!
Zaletą tego ciasta jest mała pracochłonność a efekt? Wow, bardzo smaczny. Polecam
To jest najlepsze ciasto jakie udalo mi sie upiec ostatniw lata, proste a przede wszystkim obledne w smaku znika tego samego dnia,polecam!!!
Przepyszny
Ciasto robiłam, było dobre. Na drugi raz zamiast ciasta na górę zrobię kruszonkę bo jak dla mnie zbyt kwaskowe. Polecam!
Ciasto smaczne, szybkie w przygotowaniu. Nie zagniatałam ciasta, a jedynie miksowałam do uzyskania czegoś w stylu kruszonki. 2/3 ciasto ugniotłam na blasze, resztą posypałam górę ciast (nie musiałam mrozić ani trzeć).
Chyba jednak nie ogarniam ubijania białek z dodatkami w TM. Za każdym razem klapa. W tym przypadku również. Przez to ciasto wyszło bardzo niskie - z budyniowej piany została cienka jasna warstwa, co nie ujmuje nieczego smaku wypieku. Kolejnym razem pianę ubije zwykłym mikserem.