- TM 31
Składniki
- Budyń:
- 500 g mleka
- 60 g mąki, zwykłej
- 20 g mak, i ziemniaczanej
- 5 żółtek
- 170 g cukru
- Budyń Śmietankowy
- ...................................
- 250 g masła
- Ciasto:
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 260 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 6 jajek
- 40 g kakao
- Suszone śliwki
- Polewa czekoladowa:
- 100 g masła
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki wody
- 70 g cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Wykonanie ciasta:
1.Budyń ugotować z podanych składników. Umieścić w naczyniu wszystkie składniki prócz masła czas 7 min Obr 2-3 temp 100oCOdstawić do ostygnięcia.
2.Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na pianę 2min/Obr 4 (przy pomocy motylka).Wyjąć do miseczki.
3.Do naczynia włożyć masło i ucierać z cukrem 2min/Obr 2-4. Dodać pozostałe składniki wraz z ubitymi wcześniej białkami i wyrabiać 1min/obr4
4.Podzielić ciasto na dwie części. Wylać jedną połowę ciasta na blachę. Do pozostałej części dodać kakao czas 30sek/Obr 4
5.jasne ciasto wylać ciemne. Obłożyć owocami. Piec w piekarniku ok. 30-40 min temp. 180o C. Po upieczeniu ciasto wystudzić.
Wykonanie masy budyniowej:
Masło utrzeć czas 2min/Obr 3-4. Dalej ucierać dodając po łyżce budyniu do otrzymania jednolitej masy.
Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu gotowaczczas ok. 10 min/ Obr 3 temp.90oC po 5 minutach temp zmniejszyć do 70o C nadal mieszać.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy "Fale Dunaju" nie powinny być z wiśniami z kompotu? pamiętam doskonale ten przepis s dzieciństwa i zawsze był z wiśniami
jagodamika: a jabłka były surowe, czy lekko podgotowane? Myślałam o gruszkach, ale właśnie nie wiem czy je podgotować
Ciasto wypróbowałam, bardzo dobre,użyłam jabłek ponieważ nie miałam śliwek, gorąco polecam.
aha! Dziękuję
tak też
Anula
tak się zastanawiam... budyń śmietankowy też? czy alternatywnie? albo gotowy albo ten z mąki ziemniaczanej?
Are you sure to delete this comment ?