- TM 31
Składniki
- 250 gramów ziemniaków ugotowanych
- 2 jajka kurze
- 250 gramów mąki
- 20 gramów drożdży świeżych
- 50 gramów cukru (mozna zmniejszyc nawet do 15g, kto woli)
- 1 cukier waniliowy
- 80 gramów mleka
- 25 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 2 cytryny, skòrki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc cukier, skòrki: 10sek / obr 8, odlozyc. Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc mleko, drozdze: 1min / 37° / obr 2. Dodac jajka, skòrki i cukier, make, c. waniliowy, ziemniaki (pokrojone na kawalki), margaryne: 10sek / obr 4, nastepnie: 2min / "Ciasto" . Przelozyc do miski, przykryc sciereczka, zostawic do "odpoczynku" na 30min. Wyrobic rekoma, dodajac troche maki. Odrywac kawalki, robic waleczki ( ok. 2cm), odcinac dlugie ok. 20cm, formowac obwarzanki. Smazyc na rozgrzanym oleju, wysuszyc z tluszczu, posypac cukrem pudrem.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Smakowały bardzo Obiecałam, że dziś też je zrobię Do Środy Popielcowej odpuściłam z tą dietą, bo nie ma sensu się katować w takim czasie Ale od środy koniec ze słodkościami! Wiosna blisko i muszę się pozbyć tych wałków bo robi mi się ciężko, zwłaszcza przy wiązaniu butów Pozdrawiam i życzę dobrej soboty
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Cieszy mnie, ze przypadly do gustu Ciasto jest dosc rzadkie, bardzo delikatne, ale jak twierdzisz Elu, ze calkiem rzadkie, to pewnie masz racje, ziemniaki . Musza byc maczyste, jak na kopytka, aby wszystko sie trzymalo sie jakos razem . Ale najwazniejsze, ze smakowaly
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Nie eksperymentowałam tylko usmażyłam. Jak się rozpędziłam z tą produkcją słodkości, to usmażyłam tradycyjne pączki, oponki z twarogiem i pączusie wg. tego przepisu. Ciasto wyszło mi trochę za rzadkie do formowania wałeczków. To chyba wina ziemniaków, ale nie chciałam dodawać za dużo mąki, żeby nie wyszły za twarde; więc łyżeczką nakładałam małe porcje i wyszło super! Dzięki za przepis
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Same smakołyki, tylko kiedy to wszystko zrobić i zjeść ale dodaje do wyprobowania buźka
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Vercia następny przepis do wypróbowania Pozdrawiam serdecznie
Nie pròbowalam Elu, szczerze mòwiac. Spròbuj, jesli masz ochote i daj znac, co z tego wyszlo Mnie nigdy nie zdazyly stwardniec, smazone, bo pozarlismy, ale eksperyment z piekarnikiem mozna zrobic
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Veronko a próbowałaś je upiec w piekarniku? Chyba zrobię eksperyment i jutro je upiekę Dodatek ziemniaków sprawia, że są wilgotne to może tak bardzo nie stwardnieją?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?