thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 35min
porcja/porcje/porcji
12 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto daktylowe

  • 100 gramów masła, miękkie, możemy zastąpić margaryną
  • 200 gramów cukru
  • 250 gramów mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 225 gramów daktyli, suszonych, bez pestek
  • 100 gramów cukru trzcinowego
  • 80 gramów masła
  • 5 łyżek śmietanki 30%

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Daktyle pokroić na kawałki, wrzucić do miski i zalać 1 szklanką wrzącej wody. Odstawić na 30-60 minut. Nie odsączać!
  2. Przygotować kwadratową formę o boku ok. 24 cm, posmarować w kilku miejscach tłuszczem i wyłożyć pergaminem.
  3. Nagrzać piekarnik do 190’CSous-vide"Sous-vide"
  4. Wolne gotowanie"Wolne gotowanie" 250 gramów mąki tortowej przesiać do miseczki i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Odstawić.
  5. Masło lub margarynę utrzeć w TM na krem razem z cukrem. Miksowanie"Miksowanie" 3 min/obr. 4 100 gramów masła lub margaryny (miękkie) 200 gramów cukru
  6. Dodać jajko. Dalej ucierać. Miksowanie"Miksowanie" 3 min/obr. 4
  7. Do daktyli (razem z powstałym sokiem) dodać sodę oczyszczoną i wymieszać.
  8. Do kremu maślanego w TM dodać ok. 1/3 mąki, dokładnie utrzeć i stopniowo dodawać resztę - ucierając cały czas. 80 gramów mąki Miksowanie"Miksowanie" 4 min/obr. 4
  9. Dodać daktyle z wodą i jeszcze raz dokładnie utrzeć. Miksowanie"Miksowanie" 2 min/obr. 4
  10. Przelać całość do formy i piec ok. 30 minut na środkowym poziomie. Sprawdzić patyczkiem.

    Upieczone ciasto wyjąć, a poziom w piekarniku przełożyć piętro wyżej i włączyć termoobieg.
  11. Polewa: 11. Do rondelka wrzucić 80 gramów masła, brązowy cukier i wlać śmietankę. Gotować na niedużym ogniu około 3 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Polać nią ciasto i wsadzić do piekarnika. Piec jeszcze 1-3 minuty - na cieście powinny pojawić się białe pęcherzyki. Wtedy wyjąć i nieco przestudzić. Wyjąć z formy i pokroić wg uznania.

Porady

Przepis zaimplementowany ze strony https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ciasto-daktylowe-100234

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Ciasto daktylowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy