- TM 31
Składniki
CIASTO KRUCHE MIODOWE:
- 6 miarek MTmąki pszennej
- 1 miarka MT cukru
- 150 g margarny
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko kurze
- 4 łyżki miodu plynnego
CIASTO BISZKOPTOWE:
- 3 miarki MT mąki pszennej, przesianej przez sitko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 miarka MT cukru
- 4 jajka
MASĘ BUDYNIOWĄ:
- 600 ml. mleka
- 2 budynie z cukrem
- 200 g masła miękkiego
POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 1 łyżeczka mąki ziemiaczanej
- 1 żółtko
- 20 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 170 g cukru
- 1 MT mleka
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Wszystkie składniki włożyć do naczynia wybrać "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" ok.2,5 min przy pomocy kopystki do uzyskania jednolitej konsystencji.Z wyrobionego ciasta uformować kulę i podzielić na dwie części.Ciastem na królewicza wykleić 2 blaszki ok.40x25 cm wyłozone papierem do pieczenia.
2.Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego 180 st. na 15 min.Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
1. Założyć motylek, jajka ubić z cukrem czas 2 min, temp 50-60 stopni, obr, poz. 4 pózniej zmiejszyć obr,3,5 i ubijać 6 min.
2. Przesiać mąkę przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemiaczaną dodawć do ubitych jajek,"Mieszanie" delikatnie mieszając kopystką.Ciasto biszkoptowe przelac na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Piec w piekarniku w czas ok 30 min, temp. 180 st.
4.Po ostygnięciu ciasto podzielić na dwie cieńsze części.
1.Budynie ugotować na mleku i odstawić do wystudzenia.
2.Założyć motylek ,masło utrzeć na białą masę obr,3-3,5 czas ok.3 min, a następnie stopniowo dodawać ugotowany i wystudzony budyń po włozeniu całego budyniu zwiększyć obr,4 i ucierać 4min.Masę budyniową ucierać do czasu,aż będzie gładka i jednolita.
Na spodzie blaszki lub na podstawie położyc jeden z kruchych placków miodowych.Na nim rozsmarować 1/2 masy budyniowej.Nastepnie położyć połowe przekrojonego biszkopta.Na cieście biszkoptowym rozsmarować powidła śliwkowe i nałożyć na nie pozostały biszkopt.Na biszkopcie rozsmarować resztę masy budyniowej.Wszystko przykryć kruchym ciastem miodowym.Wierzch ciasta polać polewą czekoladową a na nią rozprowadzić białą czkoladę robiąc ukośne paski odlegóść wg uznania,które po nałożeniu patyczkiem lub nożem przecinamy w przeciwną stronę.To forma dekoracji do niej zamiast białej czekolady możecie użyć orzechów, wiórków kokosowych lub pozostawić z samą czekoladą.
1.Cukier zmiksować na puder - czas 20 sek., obr.poz.9. Dodać połamaną na kostki czekoladę i pozostałe składniki, podgrzać, czas 5 min., temp. 80 stopni, obr.poz.2.
CIASTO KRUCHE MIODOWE:
CIASTO BISZKOPTOWE:
MASA BUDYNIOWA:
PRZEŁOŻENIE KRÓLEWICZA:
POLEWA CZEKOLADOWA:
Porady
Ciasto biszkoptowe możemy pozostawić bez przekładania powidłami sliwkowymi ja osobiscie wolę wersję z powidłami.Jeśli nie macie białej czekolady świetnie sprawdza sie także lukier , na którego przepis znajdziecie w przepisowni .Zamiast białej czekolady lub lukru do dekoracji możecie użyć orzechów ,wiórków kokosowych lub pozostawić z samą czekoladą.
Gotowy królewicz odstawić w chłodne miejsce,najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu,ale można go podawać chwilę po upieczeniu.
SMACZNEGO
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Kusi mnie ten przepis napewno przygotuje to pysznie zapowiadające sie ciacho Pozdrawiam