thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
2h 0min
porcja/porcje/porcji
30 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
--

Składniki

CIASTO KRUCHE MIODOWE:

  • 6 miarek MTmąki pszennej
  • 1 miarka MT cukru
  • 150 g margarny
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko kurze
  • 4 łyżki miodu plynnego

CIASTO BISZKOPTOWE:

  • 3 miarki MT mąki pszennej, przesianej przez sitko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 miarka MT cukru
  • 4 jajka

MASĘ BUDYNIOWĄ:

  • 600 ml. mleka
  • 2 budynie z cukrem
  • 200 g masła miękkiego

POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 1 łyżeczka mąki ziemiaczanej
  • 1 żółtko
  • 20 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 170 g cukru
  • 1 MT mleka

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    CIASTO KRUCHE MIODOWE:
  1.  

    1. Wszystkie składniki włożyć do naczynia wybrać  Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" Ciasto"Ciasto" ok.2,5 min przy pomocy kopystki do uzyskania jednolitej konsystencji.Z wyrobionego ciasta uformować kulę i podzielić na dwie części.Ciastem na królewicza wykleić 2 blaszki ok.40x25 cm wyłozone papierem do pieczenia.

    2.Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego 180 st. na 15 min.Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

  2. CIASTO BISZKOPTOWE:
  3.  

    1. Założyć motylek, jajka ubić z cukrem czas 2 min, temp 50-60 stopni, obr, poz. 4 pózniej zmiejszyć obr,3,5 i ubijać 6 min.

    2. Przesiać mąkę przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemiaczaną  dodawć do ubitych jajek,Mieszanie"Mieszanie" delikatnie mieszając kopystką.Ciasto biszkoptowe przelac na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia.

    3. Piec w piekarniku w czas ok 30 min, temp. 180 st.

    4.Po ostygnięciu ciasto podzielić na dwie cieńsze części.

  4. MASA BUDYNIOWA:
  5.  

    1.Budynie ugotować na mleku i odstawić do wystudzenia.

    2.Założyć motylek ,masło utrzeć na białą masę obr,3-3,5 czas ok.3 min, a następnie stopniowo dodawać ugotowany i wystudzony budyń po włozeniu całego budyniu zwiększyć obr,4 i ucierać 4min.Masę budyniową ucierać do czasu,aż będzie gładka i jednolita.

     
  6. PRZEŁOŻENIE KRÓLEWICZA:
  7.  

    Na spodzie blaszki lub na podstawie położyc jeden z kruchych placków miodowych.Na nim rozsmarować 1/2 masy budyniowej.Nastepnie położyć połowe przekrojonego biszkopta.Na cieście biszkoptowym rozsmarować powidła śliwkowe i nałożyć na nie pozostały biszkopt.Na biszkopcie rozsmarować resztę masy budyniowej.Wszystko przykryć kruchym ciastem miodowym.Wierzch ciasta polać polewą czekoladową a na nią rozprowadzić białą czkoladę robiąc ukośne paski odlegóść wg uznania,które po nałożeniu patyczkiem lub nożem  przecinamy w przeciwną stronę.To forma dekoracji do niej zamiast białej czekolady możecie użyć orzechów, wiórków kokosowych lub pozostawić z samą czekoladą.

     

  8. POLEWA CZEKOLADOWA:
  9.  

    1.Cukier zmiksować na puder - czas 20 sek., obr.poz.9. Dodać połamaną na kostki czekoladę i pozostałe składniki, podgrzać, czas 5 min., temp. 80 stopni, obr.poz.2.

Porady

Ciasto biszkoptowe możemy pozostawić bez przekładania powidłami sliwkowymi ja osobiscie wolę wersję z powidłami.Jeśli nie macie białej czekolady świetnie sprawdza sie także lukier , na którego przepis znajdziecie w przepisowni .Zamiast białej czekolady lub lukru do dekoracji możecie użyć orzechów ,wiórków kokosowych lub pozostawić z samą czekoladą.

Gotowy królewicz odstawić w chłodne miejsce,najlepiej smakuje 2-3 dni po upieczeniu,ale można go podawać chwilę po upieczeniu.

SMACZNEGOtmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze