thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

bułeczki

  • 190 g mleka
  • 10 g cukru
  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko kurze
  • 45 g oleju
  • cukier waniliowy i powidła śliwkowe

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    bułeczek
  1. 1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko dodajemy drożdże i cukier 10 g. Podgrzewamy 3 min./37 stopni./obr.1.

    2. Dodajemy resztę składników oprócz cukru waniliowego i marmolady. Mieszamy 3 min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" .

    3. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.

    4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrajamy szklanką koła, na środek każdego kółka wsypujemy troszkę cukru waniliowego i kładziemy powidła śliwkowe. Zwijamy tak jak pieroga, po czym formujemy kulę. Układamy na wyłożonej papierem blasze. Czekamy 15 minut aż wyrosną. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni termoobieg.

    5. Pieczemy 15-17 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułeczki z powidłami śliwkowymi

Wydrukuj:

Komentarze

  • sierpnia 15, 2015 at 21:29
    5.0

    Zrobiłam -[[wysiwyg_imageupload:2421:]]  są pyszne. Po rozwałkowaniu wycinałam kółeczka szklanką, faszerowałam konfiturami z pigwy (kawalki pigwy 1x1), z jagód ale też kawaleczkami czekolady. Tworzyłam coś w rodzaju sakiewki i położyłam na blaszce sklejonymi końcówkami w dół. Wyszło mi 26 małych bułrczek. Moje spostrzeżenia: lepiej większe bułeczki ( ciasto rozwałkowac nie cieniej niż 1cm.), wtedy łatwiej zamknąć bułeczki i konfitury zapewne nie wypłyną. Czekolada nie wypływa. Ją wolę ciasto bardziej lekkie, więc następnym razem dodam więcej mleka (250 m)l. Przepisów warty posmakowania. Polecam  Cooking 7

  • stycznia 6, 2015 at 13:10
    5.0

    Smaczne bułeczki, choć w moim wydaniu raczej pierożki (już nie formowałam kuli). Wycinając szklanką wyszło mi 28 pierożków. Powidła do nadzienia powinny być zwarte - moje takie nie były, więc część pierożków się rozkleiła, ale i tak szybko znalazły amatorów tmrc_emoticons.) Polecam.