- TM 31
Składniki
bułeczki
- 190 g mleka
- 10 g cukru
- 50 g drożdży
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 1 jajko kurze
- 45 g oleju
- cukier waniliowy i powidła śliwkowe
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlewamy mleko dodajemy drożdże i cukier 10 g. Podgrzewamy 3 min./37 stopni./obr.1.
2. Dodajemy resztę składników oprócz cukru waniliowego i marmolady. Mieszamy 3 min./"Blokada naczynia miksującego" /"Ciasto" .
3. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia.
4. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrajamy szklanką koła, na środek każdego kółka wsypujemy troszkę cukru waniliowego i kładziemy powidła śliwkowe. Zwijamy tak jak pieroga, po czym formujemy kulę. Układamy na wyłożonej papierem blasze. Czekamy 15 minut aż wyrosną. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni termoobieg.
5. Pieczemy 15-17 minut. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
bułeczek
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Zrobiłam -[[wysiwyg_imageupload:2421:]] są pyszne. Po rozwałkowaniu wycinałam kółeczka szklanką, faszerowałam konfiturami z pigwy (kawalki pigwy 1x1), z jagód ale też kawaleczkami czekolady. Tworzyłam coś w rodzaju sakiewki i położyłam na blaszce sklejonymi końcówkami w dół. Wyszło mi 26 małych bułrczek. Moje spostrzeżenia: lepiej większe bułeczki ( ciasto rozwałkowac nie cieniej niż 1cm.), wtedy łatwiej zamknąć bułeczki i konfitury zapewne nie wypłyną. Czekolada nie wypływa. Ją wolę ciasto bardziej lekkie, więc następnym razem dodam więcej mleka (250 m)l. Przepisów warty posmakowania. Polecam
Smaczne bułeczki, choć w moim wydaniu raczej pierożki (już nie formowałam kuli). Wycinając szklanką wyszło mi 28 pierożków. Powidła do nadzienia powinny być zwarte - moje takie nie były, więc część pierożków się rozkleiła, ale i tak szybko znalazły amatorów Polecam.