
- TM 31
Składniki
- 50 gramów miekkiego masla lub margaryny
- 200 gramów mleka
- 20 gramów cukru
- 35 gramów drożdży świeżych
- 1 jajo kurze
- starta skòrka z cytryny i pomaranczy
- 430 gramów mąki
- szczypta soli
Krem
- 1 cytryna, skòrka
- 100 gramów cukru
- 480 gramów mleka pełnotłustego
- 2 jajka kurze
- 40 gramów maizeny/skrobi kukurydzianej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Rozpuscic margaryne: 20sek / 37° / obr 2. Dodac mleko, drozdze i cukier: 15sek / obr 3. Dodac pozostale skladniki: 20sek / obr 4, nastepnie: 1min /
"Ciasto" . Ciasto musi wyjsc miekkie. Zostawic do wyrosniecia (ok. 1h). Rozwalkowac (ok. 1cm), wycinac krazki. Pozostawic ponownie do wyrosniecia. W tym czasie przygotowac krem, zostawic do ostygniecia i zgestnienia. Smazyc w goracym oleju, tradycyjnie lub piec w piekarniku: 150° / ok. 18-20min. Obtaczac w cukrze. Za pomoca szprycy o cienkim dziòbku nakladac krem.
Krem: do
"Blokada naczynia miksującego" wlozyc skòrke i cukier: 20sek / obr 7. Dodac mleko, jajka, maizene: 7min / 90° / obr 4. Zostawic chwilke do przestygniecia, napelniac paczki.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
aż ślinka cieknie na te pączusie
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Dziękuję za zamiaszczenie kremu ;o) Teraz nie pozostaje nic innego tylko przetestować ;o) myślę, że na jednym zjedzonym pączku sie nie skończy ;o)
;o)
Elu, ja zastepowalam czasem maka ziemniaczana. Efekt nie jest na 100% ten sam, ale nie jest zle
Mozesz tez spokojnie zrobic krem wg wlasnego przepisu, jesli masz
Aby nie byl za rzadki , bo ucieknie wszystko

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Super, tylko gdzie ja kupię maizenę? Nawet w sklepie ze zdrową żywnością u nas nie ma
Czym radzisz zastąpić: mąką kukurydzianą, czy skrobią ziemniaczaną? czy wymieszać pół na pół?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Dodalam krem, bedzie latwiej i szybciej

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Mniam... ale mi narobiłaś smaka ;o) A gdzie znajdę przepis na krem do tych pączków? ;o)
;o)
Ale pyszności
zrobię napewno, bardzo lubię domowe pączki
dzięki kochana
buziaki 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
12 zòltek :O :O :O O kurcze :O :O A nie wychodzily za twarde ? Ja kiedys wypròbowalam z 3 jajkami, ale wyszly dosc twarde. Teraz robie tak, pozwalam im wyrosnac jak nalezy, a jak mam wiecej czasu, to zmniejszam ilosc drozdzy, do 15g, a ciasto rosnie sobie 2-3 godzinki. Wazne, by ladnie uroslo, inaczej paczki wyjda twarde.
Ciasto na paczki jest dosc "delikatne"
Wypròbujcie dziewczyny i dajcie znac

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Veroniko dzięki za przepis
Trochę mnie zaskoczył, bo ja do tej pory robiłam pączki z przepisu mojej Babci i na 1 kg mąki brałąm 12 żółtek!
Twoj sposób jest bardziej ekonomiczny
i to mi się podoba
Zrobię na pewno i dam znać jak smakowały
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/