Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
18
porcja/porcje/porcji
Poziom
--
Składniki
- 5 jaj kurzych
- 300 gramów cukru
- 200 gramów wody
- 180 gramów oleju
- 1 cukier wanilinowy
- 300 gramów mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 gramów kakao bez cukru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do "Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki, wedlug podanej wyzej kolejnosci, opròcz kakao: 25sek / obr 5. Odlac polowe ciasta do osobnej miseczki. Do pozostalej czesci dodac kakao: 15sek / obr 5. Natluscic i opròszyc maka srednia blaszke. Na srodek nakladac na przemian po 3 lyzki ciasta: biale- kakaowe. Piec w nagrzanym piekarniku: 180° / 45-60min (zalezy od piekarnika). Przestudzic, udekorowac ( cukrem pudrem, polewa.....)
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Zakalec na całym cieście! Co mogło być nie tak?
Wlasnie upieklam ciacho, tzn moje dzieciaki. Mialy wielka frajde nakladajac po 3 lyzki ciasta do blaszki i robiac wzorki. Z pewnoscia bedziemy do niego wracac
Dzieki za super szybki i smaczny przepis!
" Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "
Bardzo smaczne ciasto.Moja córka lubi je robić.
Pani Veronico. Super ciacho. Dziękuję za przepis.
Swietnie Aniu Cala sztuka w zasadzie polega na wylewaniu ciasta na przemian, na srodek. 1-2 bialego, potem ciemne, potem biale.... itd. Nie ryszac go, jak sie rozplynie, tak sie rozplynie, ale zebre zrobi
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wyszło super, pięknie wyrosło tylko z wyglądu bardziej przypominało murzynka niż zebrę nad techniką wylewania ciasta muszę popracować.
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Ojoj zebra, smak ciasta z dzieciństwa, zrobię w wekend napewno. Bardzo ją lubiłam i dalej lubię
Elu, poniewaz jest w skladnikach i woda, ciasto nie jest przesadnie slodkie, normalne, powiedzialabym. Gorycz kakao tez zmniejsza w nim slodycz. Wyjdzie w sam raz. Jesli jednak chcesz, spròbuj zastapic cukrem brazowym, albo zmniejsz cukier, ale dodaj ciut wiecej maki, albo kakao. Ciasto jest dosc rzadkie, szczegòlnie to biale. Uwazaj, zeby nie wyszlo calkiem wodniste.... Moze z lyzka maki nie zaszkodzi... Zreszta kuchareczka z Ciebie extra, wiec sobie poradzisz . Daj znac, dla mnie i dla innych uzytkownikòw, tych, ktòrzy chca albo musza uwazac na ilosc cukru... My w domu nie mamy z tym problemòw, ale wiem, ze jest duzo osòb, ktòre z tego albo innego wzgledu, musza uwazac. Czekam na odpowiedz, jak sie udal eksperyment Przyda sie .Jesli zas chodzi o dziecinstwo, to i moja mama czesto robila zebre ... To byly czasy... A dzis mnie po prostu naszlo... troche wspomnienia, a troche chec na kawalek takiego zwyklego, prostego ciasta... Czasem sie chce, prawda???
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Dzięki Veroniko, za przypomnienie ciasta z dzieciństwa !!! Syper!
Tylko obawiam się tej ilości cukru ( 300gram! ), tyle samo co mąki... Jak na moje możliwości trochę za dużo...
Mam nadzieję, że jak użyję 200g to na słodkość będzie w sam raz a przepis na tym nie ucierpi. Jak myślisz?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Are you sure to delete this comment ?