thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
18 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

  • 5 jaj kurzych
  • 300 gramów cukru
  • 200 gramów wody
  • 180 gramów oleju
  • 1 cukier wanilinowy
  • 300 gramów mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 gramów kakao bez cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wlozyc wszystkie skladniki, wedlug podanej wyzej kolejnosci, opròcz kakao: 25sek / obr 5. Odlac polowe ciasta do osobnej miseczki. Do pozostalej czesci dodac kakao: 15sek / obr 5. Natluscic i opròszyc maka srednia blaszke. Na srodek nakladac na przemian po 3 lyzki ciasta: biale- kakaowe. Piec w nagrzanym piekarniku: 180° / 45-60min (zalezy od piekarnika). Przestudzic, udekorowac ( cukrem pudrem, polewa.....)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Blyskawiczna zebra

Wydrukuj:

Komentarze

  • marca 25, 2016 at 15:37
    1.0

    Zakalec na całym cieście! Co mogło być nie tak?

  • stycznia 16, 2015 at 19:26
    5.0

    Wlasnie upieklam ciacho, tzn moje dzieciaki. Mialy wielka frajde nakladajac po 3 lyzki ciasta do blaszki i robiac wzorki. Z pewnoscia bedziemy do niego wracac tmrc_emoticons.-)

    Dzieki za super szybki i smaczny przepis!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

  • listopada 24, 2013 at 10:26

    Bardzo smaczne ciasto.Moja córka lubi je robić. tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

  • listopada 23, 2013 at 19:54

    Pani Veronico. Super ciacho. Dziękuję za przepis.

  • grudnia 11, 2012 at 12:30

    Swietnie Aniu Big Smile  Cala sztuka w zasadzie polega na wylewaniu ciasta na przemian, na srodek. 1-2 bialego, potem ciemne, potem biale.... itd. Nie ryszac go, jak sie rozplynie, tak sie rozplynie, ale zebre zrobi Big Smile Big Smile Big Smile tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • listopada 26, 2012 at 13:10

    Wyszło super, pięknie wyrosło tylko z wyglądu bardziej przypominało murzynka niż zebrę tmrc_emoticons.) nad techniką wylewania ciasta muszę popracować.

     

  • lipca 24, 2012 at 00:43

    tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Big Smile Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • lipca 20, 2012 at 10:02
    5.0

     Ojoj zebra, smak ciasta z dzieciństwa, zrobię w wekend napewno. Bardzo ją lubiłam i dalej lubię tmrc_emoticons.D

  • lipca 18, 2012 at 18:52

    Elu, poniewaz jest w skladnikach i woda, ciasto nie jest przesadnie slodkie, normalne, powiedzialabym. Gorycz kakao tez zmniejsza w nim slodycz. Wyjdzie w sam raz. Jesli jednak chcesz, spròbuj zastapic cukrem brazowym, albo zmniejsz cukier, ale dodaj ciut wiecej maki, albo kakao. Ciasto jest dosc rzadkie, szczegòlnie to biale. Uwazaj, zeby nie wyszlo calkiem wodniste.... Moze z lyzka maki nie zaszkodzi... Zreszta kuchareczka z Ciebie extra, wiec sobie poradzisztmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) . Daj znac, dla mnie i dla innych uzytkownikòw, tych, ktòrzy chca albo musza uwazac na ilosc cukru... My w domu nie mamy z tym problemòw, ale wiem, ze jest duzo osòb, ktòre z tego albo innego wzgledu, musza uwazac. Czekam na odpowiedz, jak sie udal eksperymenttmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Przyda sietmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) .Jesli zas chodzi o dziecinstwo, to i moja mama  czesto robila zebreBig Smile Big Smile Big Smile ... To byly czasy...  A dzis mnie po prostu naszlo... troche wspomnienia, a troche chec na kawalek takiego zwyklego, prostego ciasta... Czasem sie chce, prawda???tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • lipca 18, 2012 at 17:16

    Dzięki Veroniko, za przypomnienie ciasta z dzieciństwa !!! Syper!  tmrc_emoticons.D

    Tylko obawiam się tej ilości cukru ( 300gram! ), tyle samo co mąki... Jak na moje możliwości trochę za dużo...

    Mam nadzieję, że jak użyję 200g to na słodkość będzie w sam raz a przepis na tym nie ucierpi. Jak myślisz?

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

Are you sure to delete this comment ?