- TM 5
Składniki
ciasto
- 1 łyżka cukru
- 80 g mleka
- 20 g drożdży
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100 g margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzać1 min30sek/37°C/obr.1
2.Dodać pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 10 sek/obr.6. Następnie wyrobić 1 min/ "Ciasto"
3.Ciasto podzielić na 12 części i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować z folii aluminiowej 12 stożków. Z ciasta robimy długie ruloniki, które zawijamy na wcześniej przygotowane aluminiowe stożki i układamy je na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia.
4.Wkładamy do zimnego piekarnika ,ustawionego na 180 °C , pieczemy 15-20 min , aż się zarumienią. Tak przygotowane marchewki faszerujemy ulubioną pastą lub sałatką.
Porady
Dobrze u dołu skleić stożki, aby pasta czy sałatka nie uciekała nam podczas jedzenia
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
nie trzeba Wychodzą na ciepło bez problemu
I nie trzeba tych rulonikow Z foli niczym smarować? czy po upieczeniu odchodzą od folii?
więcej zdjęć niestety nie posiadam ;( . Z ciasta robiłam długie cienkie ruloniki i nawijam je na stożki. Dodam zdjecia jak zrobie je kolejny raz natomiast zanim je zrobię można poszukać na google
Możesz podać więcej szczegółów dotyczących zrobienia tych stozkow? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić ich wykonania. Może jakieś dodatkowe zdjęcia poszczególnych etapów ich wykonania.
Wyglądają wyśmienicie..
Are you sure to delete this comment ?