Składniki
- 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego, może być dowolny dżem my lubimy najbardziej z truskawkowym
owsianka ( ja stwarzam sobie bazę mieszam kilka rodzajów płatków owsianych, ziarna lnu,orzechy, słonecznik, rodzynki żurawinę , w zależnośi co mam w domu )
- 1 jajko, dodaję do naczynia
- 1 miarka mleka, dodaję do naczynia
- olej, żeby przykrył dno patelni
- 4 czubate łyżki owsianki, wsypuje do naczynia miksującego
- 1 czubate łyżeczki serek waniliowy, dodaję ala danonki, może być inny smak
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
wszystkie składniki oprócz serka i dżemu lądują w naczyniu miksującym, miele wszystko na obrotach 10 przez 20 sekund, jeśli ciasto jest za rzadkie dodaję płatków, jeśli za gestę mleka, ciasto ma być raczej gestej konsystencji takiej papki. Następnie rozgrzewamy patelnie nakładamy, ciasto i łyżką ugniatamy na ksztalt placka, smażymy na małym ogniu, jeśli będzie już scalony przeracamy na drugą stronę, jeśli będzie zbyt lekko usmażony rozpadnie się , dlatego lepiej smażyc dłużej na małym ogniu, placek będzie miał ciemną barwę i nie oznacza to jest spalony, zasługa owsianki otręb i dodatków, w smaku przypomina owsiane ciasteczko , na wierzch smarujemy dżemem i dajemy kleksa z serka ,
można zrobiić wersje na słono do sosu bądz gulaszu, wtedy bazą są płatki owsiane różne przenne zytnie orkiszowe, cebula , i przyprawy,
Placek owsiany
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Bardzo fajny i smaczny przepis na zdrowy placek,uczucie sytości utrzymuje się długi czas następnym razem zrobię mniejszą porcję.U mnie smażony na oleju kokosowym,który daje świetny posmak,polecam
Faktycznie lepiej poczekać dłużej, az się cały spód usmaży i dopiero przewrócić. Smak obłędny, bo dodałam różne orzechy - kombinować można
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Are you sure to delete this comment ?