Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
6
osoba/osoby
Poziom
Łatwy
Składniki
Ciasto na naleśniki
- 500 gramów mąki pszennej
- 370 gramów mleka
- 370 gramów wody, najlepiej gazowanej
- 2 jajka
- 1 szczypty soli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru, opcjonalnie
do smażenia
- olej do smażenia
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego dodać mleko.
- Dodać wodę.
- Dodać jajka.
- Dodać mąkę.
- Dodać sól.
- Opcjonalnie można dodać cukier.
- Nałożyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego.
- Zmiksować.
- Dodać olej.
- Nałożyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego.
- Wymieszać. "Mieszanie" 20s./obr. 4
- Ciasto na naleśniki odstawiamy na około 30 min żeby odpoczęło. Po tym czasie zabieramy się za smażenie.
- Patelnię smarujemy oliwą, następnie patelnie ustawiamy na kuchence i rozgrzewamy. Ciasto naleśnikowe nakładamy partiami i rozprowadzamy po całej powierzchni. Naleśniki smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone naleśniki serwujemy na słodko lub na słono. Smacznego!
Porady
Cukier w cieście sprawi, że naleśniki będą słodsze i bardziej zarumienione.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze