- TM 31
Składniki
Nalewka
- 500 g owoców głogu, dojrzałych
- 500 g spirytusu 96%
- 200 g przegotowanej wody w temp. pokojowej
Syrop do nalewki
- 250 g cukru
- 5 goździków
- 1 kora cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 300 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Umyte owoce wkładamy do słoja, spirytus mieszamy z 200g wody i zalewamy owoce
Szczelnie zamknięte odstawiamy na 2 tygodnie i codziennie potrząsamy słojem.
Po 2 tygodniach gotujemy syrop:
wszystkie składniki na syrop umieszczamy w kielichu i gotujemy:
15 minut/obr."Brak obrotów wstecznych" 1/ temp.100
Odstawiamy do ostygnięcia.
Zlewamy alkohol z owoców, wlewamy przestudzony syrop i odstawiamy na 3 dni.
Filtrujemy (ja użyłam filtrów do kawy) i rozlewamy do butelek .
Odstawiamy do ciemnego pomieszczenia na przynajmniej 3 miesiące.
Porady
Jeśli lubimy nalewki mniej słodkie (ta wychodzi dość słodka) można zmniejszyć ilość cukru.
Głóg jest owocem wykorzystywanym w farmacji. Zawiera naturalne substancje wspomagające pracę serca. W dzisiejszym świcie obfitującym w ciągłe sytuacje stresowe, tym cenniejsze jest wykorzystanie głogu jako lekarstwa występującego w naturze, a będącego w zasięgu.
Stosuje się ją pomocniczo w łagodnych postaciach zaburzeń czynnościowych serca na tle nerwicowym, tzw. „sercu starczym”, łagodnym nadciśnieniu tętniczym, jako środek uspokajający oraz w innych schorzeniach. Także jako uzupełnienie terapii glikozydami nasercowymi.
Hamuje działanie konwertazy antagonisty-enzymu który powoduje zwężenie naczyń.Przewlekłe zwężenie naczyń prowadzi do nadciśnienia, dlatego głóg zaleca sie osobom chorym na chorobę wieńcową.
Blokuje też enzymy osłabiające mięsień sercowy i w ten sposób wspomaga jego pracę.Dlatego jest to odpowiedni lek dla osób cierpiących na choroby serca.Głóg ma też właściwości przeciwutleniające,czyli chroni przed miażdżycą.
Dodatkową korzyścią stosowania głogu są właściwości uspokajające, pomaga zasnąć osobom
ciepiącym na bezsenność.
Badania wykazały że głóg ma właściwości chroniące kolagen-czyli białko tworzące tkankę łączną,która ulega zniszczeniu np.w czasie zapalenia stawów.
Należy spożywać wieczorem jeden kieliszek .
Moim zdaniem, nalewka z głogu powinna leżakować od 3 do 6 miesięcy, im dłużej tym lepiej. Po tym czasie powstaje pełnowartościowy produkt o właściwościach leczniczych.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Witam,
chciałam zapytać czy taką nalewkę można zrobić też z owoców dzikiej róży?
joaren
robiłam 2 lata temu, ale bez termomixa, musze zrobić teraz
Przykro mi ale nie mam pojęcia, ja po głóg chodzę do lasu Może na jakiś targach / ryneczkach sprzedają ..
Pozdrawiam!
gdzie można kupić owoc głogu?
Kuchniamaryny - zapraszam na mój blog kulinarny. Kuchnia prosta metodą tradycyjną a także z wykonaniem TM, szybkie dania...więcej na blogu, serdecznie zapraszam www.marynawkuchni.wordpress.com