thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
2 butelka/butelki/butelek
Poziom
--

Składniki

Nalewka

  • 500 g owoców głogu, dojrzałych
  • 500 g spirytusu 96%
  • 200 g przegotowanej wody w temp. pokojowej

Syrop do nalewki

  • 250 g cukru
  • 5 goździków
  • 1 kora cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 300 g wody

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Umyte owoce wkładamy do słoja, spirytus mieszamy z 200g wody i zalewamy owoce

    Szczelnie zamknięte odstawiamy na 2 tygodnie i codziennie potrząsamy słojem.

     

    Po 2 tygodniach gotujemy syrop:

    wszystkie składniki na syrop umieszczamy w kielichu i gotujemy:

    15 minut/obr.Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" 1/ temp.100

    Odstawiamy do ostygnięcia.

    Zlewamy alkohol z owoców, wlewamy przestudzony syrop i odstawiamy na 3 dni.

     

    Filtrujemy (ja użyłam filtrów do kawy) i rozlewamy do butelek .

    Odstawiamy do ciemnego pomieszczenia na przynajmniej 3 miesiące.

Porady

Jeśli lubimy nalewki mniej słodkie (ta wychodzi dość słodka) można zmniejszyć ilość cukru.

Głóg jest owocem wykorzystywanym w farmacji. Zawiera naturalne substancje wspomagające pracę serca. W dzisiejszym świcie obfitującym w ciągłe sytuacje stresowe, tym cenniejsze jest wykorzystanie głogu jako lekarstwa występującego w naturze, a będącego w zasięgu.

Stosuje się ją pomocniczo w łagodnych postaciach zaburzeń czynnościowych serca na tle nerwicowym, tzw. „sercu starczym”, łagodnym nadciśnieniu tętniczym, jako środek uspokajający oraz w innych schorzeniach. Także jako uzupełnienie terapii glikozydami nasercowymi.

Hamuje działanie konwertazy antagonisty-enzymu który powoduje zwężenie naczyń.Przewlekłe zwężenie naczyń prowadzi do nadciśnienia, dlatego głóg zaleca sie osobom chorym na chorobę wieńcową.
Blokuje też enzymy osłabiające mięsień sercowy i w ten sposób wspomaga jego pracę.Dlatego jest to odpowiedni lek dla osób cierpiących na choroby serca.Głóg ma też właściwości przeciwutleniające,czyli chroni przed miażdżycą.


Dodatkową korzyścią stosowania głogu są właściwości uspokajające, pomaga zasnąć osobom

ciepiącym na bezsenność.

Badania wykazały że głóg ma właściwości chroniące kolagen-czyli białko tworzące tkankę łączną,która ulega zniszczeniu np.w czasie zapalenia stawów.

Należy spożywać wieczorem jeden kieliszek .

Moim zdaniem, nalewka z głogu powinna leżakować od 3 do 6 miesięcy, im dłużej tym lepiej. Po tym czasie powstaje pełnowartościowy produkt o właściwościach leczniczych.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Nalewka z Głogu ~ Lecznicza

Wydrukuj:

Komentarze