- TM 31
Składniki
Mleko
- 1 litra wody,wrzątek
- 100 g ryż brązowy
- 1 laski waniliowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Składniki na litr mleka ryżowego 100 g ryżu laska wanilii woda do ugotowania ryżu + 3-4 szklanki wrzątku do rozrzedzenia napoju Najpierw ugotować ryż - wsypując ziarna do naczynia miksującego i zalewając je wrzątkiem gotować ok. 20 minut na poz. 1, temperatura 100 stopni. Po czym dodać wrzątek i zmiksować wszystko razem na pozycji 10 lub Turbo przez minutę. Wanilię należy wyciągnąć przed miksowaniem Mleka ryżowego używamy do sporządzania koktajli, naleśników, placków śniadaniowych i ciast, można z nim zjeść poranną owsiankę. Przechowujemy je w lodówce do 5 dni.
Mleko ryżowe
Porady
Po więcej informacji o mleku ryżowym zapraszam na mój blog www.quchniawege.blogspot.com
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
ania3330607:i co było do picia z tym cukrem waniliowym?
super sprawa ja wykorzystałam biały ryż .....
Hmm...turbo to u mnie działa przy max 60 stopniach ale póz 10 spokojnie dała radę. Mleko wyszło dobre ale co ważniejsze zdrowe.
Właśnie się studzi mnie z podanej ilości wody wyszła bardzo gęsta zawiesina, więc musiałam je rozrzedzić dodając mniej więcej 300ml wrzątku. Powinno być ok
Idealne zastapienie mleka krowiego dla dziecka z uczuleniem na białko koszt w sklepie duży, a tu koszt litra mleka znikomy.
Bardzo dobre )
Proszę o informację czy ta wyjęta laska wanilii idzie już do kosza czy też można ją ponownie wykorzystać przy produkcji następnego mleka?
dodałam zamiast laski wanilii cukier trzcinowy ciemny
Wyszło ok
Wytłuszczonym drukiem jest napisane, że trzeba wody do ryżu plus 3-4 szklanki do rozrzedzenia napoju. O ile dobrze pamiętam taką ilość ryżu należy ugotować w 250ml wody. Powinno się zgadzać... :/
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Chciałam zapytać w jakiej ilości wrzątku gotujemy ryż, ponieważ nie jest to sprecyzowane ani w składnikach ani w etapie przygotowania. Można zrozumieć,że albo gotujemy w 1litrze wody albo dodajemy do miksowania więc gdzieś tej wody brakuje " class="smiley-class smileysProcessed" alt="" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png">
"Najpierw ugotować ryż - wsypując ziarna do naczynia miksującego i zalewając je wrzątkiem gotować ok. 20 minut na poz. 1, temperatura 100 stopni. Po czym dodać wrzątek i zmiksować wszystko razem..."