thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1 litr/litra/litry/litrów
Poziom
Łatwy

Składniki

Mleko

  • 1 litra wody,wrzątek
  • 100 g ryż brązowy
  • 1 laski waniliowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Mleko ryżowe
  1. Składniki na litr mleka ryżowego 100 g ryżu laska wanilii woda do ugotowania ryżu + 3-4 szklanki wrzątku do rozrzedzenia napoju Najpierw ugotować ryż - wsypując ziarna do naczynia miksującego i zalewając je wrzątkiem gotować ok. 20 minut na poz. 1, temperatura 100 stopni. Po czym dodać wrzątek i zmiksować wszystko razem na pozycji 10 lub Turbo przez minutę. Wanilię należy wyciągnąć przed miksowaniem Mleka ryżowego używamy do sporządzania koktajli, naleśników, placków śniadaniowych i ciast, można z nim zjeść poranną owsiankę. Przechowujemy je w lodówce do 5 dni.

Porady

Po więcej informacji o mleku ryżowym zapraszam na mój blog www.quchniawege.blogspot.com

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mleko ryżowe

Wydrukuj:

Komentarze

  • grudnia 28, 2020 at 00:37

    ania3330607:i co było do picia z tym cukrem waniliowym?

  • listopada 20, 2019 at 11:59

    super sprawa tmrc_emoticons.) ja wykorzystałam biały ryż .....

  • stycznia 7, 2016 at 18:08
    4.0

    Hmm...turbo to u mnie działa przy max 60 stopniach ale póz 10 spokojnie dała radę. Mleko wyszło dobre ale co ważniejsze zdrowe.

  • stycznia 4, 2016 at 13:04
    4.0

    Właśnie się studzi  Big Smile mnie z podanej ilości wody wyszła bardzo gęsta zawiesina, więc musiałam je rozrzedzić dodając mniej więcej 300ml wrzątku. Powinno być ok  Big Smile

  • listopada 15, 2015 at 17:04
    5.0

    Idealne zastapienie mleka krowiego dla dziecka z uczuleniem na białko koszt w sklepie duży, a tu koszt litra mleka znikomy.

  • czerwca 6, 2015 at 17:11

    Bardzo dobre tmrc_emoticons.))

  • kwietnia 14, 2015 at 15:00

    Proszę o informację czy ta wyjęta laska wanilii idzie już do kosza czy też można ją ponownie wykorzystać przy produkcji następnego mleka?

  • lutego 4, 2015 at 11:05
    5.0

    dodałam zamiast laski wanilii cukier trzcinowy ciemny

    Wyszło ok

  • grudnia 23, 2014 at 17:38

    Wytłuszczonym drukiem jest napisane, że trzeba wody do ryżu plus 3-4 szklanki do rozrzedzenia napoju. O ile dobrze pamiętam taką ilość ryżu należy ugotować w 250ml wody. Powinno się zgadzać... :/

     

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

  • grudnia 10, 2014 at 19:41

    smileys Chciałam zapytać w jakiej ilości wrzątku gotujemy ryż, ponieważ nie jest to sprecyzowane ani w składnikach ani w etapie przygotowania. Można zrozumieć,że albo gotujemy w 1litrze wody albo dodajemy do miksowania więc gdzieś tej wody brakuje tmrc_emoticons.( tmrc_emoticons.-( Sad" class="smiley-class smileysProcessed" alt="tmrc_emoticons.(" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Roving/aw.png">

    "Najpierw ugotować ryż - wsypując ziarna do naczynia miksującego i zalewając je wrzątkiem gotować ok. 20 minut na poz. 1, temperatura 100 stopni. Po czym dodać wrzątek i zmiksować wszystko razem..."