thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 55min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

biszkopt czekoladowy

  • 3 jajka
  • 60g mąki ryżowej lub kukurydzianej
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • łyżka kakao

krem

  • 200 g ricotty lub gładko zmielonego twarogu
  • 50 g odżywki białkowej (bez samku, śmietankowej lub waniliowej) lub mleka w proszku
  • łyżka płynnego miodu
  • dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzone
  • aromat waniliowy lub biała czekolada – opcjonalnie

polewa czekoladowa

  • 60g oleju kokosowego
  • łyżka płynnego miodu
  • 2 czubate łyżki kakao

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min/obr. 3-4), a następnie przekładamy do miski. Dodajemy żółtka roztrzepane wcześniej z miodem i kakao oraz mąkę. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.
  2. Gotową masę powoli przelewamy do prostokątnej formy* wysmarowanej olejem kokosowym (lub innym tłuszczem) i wyłożonej papierem do pieczenia, cienko rozsmarowujemy. Foremkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C (termoobieg) i pieczemy 25 minut. Biszkopt studzimy przy otwartych drzwiczkach, a następnie kroimy na pół i każdą z połówek jeszcze dzielimy na 4 części, aby uzyskać 8 prostokątów.
  3. Wszystkie składniki na krem mieszamy dokładnie ze sobą (10s/obr.4) i odstawiamy na 15 minut do lodówki, żeby masa trochę stężała. Gotową masę nakładamy na 4 biszkoptowe prostokąty, a następnie na wierzch kładziemy pozostałe 4 biszkoptowe prostokąty, tworząc w ten sposób kanapkę. Wyrównujemy brzegi, usuwając nadmiar masy, zawijamy każdą kanapkę w folię aluminiową (zapobiegnie to wypływaniu kremu do czasu jego stężenia) i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
  4. Olej kokosowy rozpuszczamy (wystarczy 30-45s w mikrofali), dodajemy miód i kakao, a następnie całość dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Gotową polewą powoli oblewamy (cienką warstwą) każdą z kanapek. Ja robię to w ten sposób, że oblewam pojedynczo każdy z boków, wstawiam kanapki znowu do zamrażarki na dosłownie 1-2 minuty i jak tylko masa zastygnie to oblewam analogicznie pozostałe boki aż cała kanapka będzie oblana czekoladą.
  5. Gotowe kanapki przechowujemy w lodówce.

Porady

Z podanych proporcji robię 4 duże kanapki (porcja dla dorosłej osoby). Można jednak wyciąć mniejsze prostokąty, dzięki czemu uzyskamy więcej mniejszych kanapek.

* użyłam formy o wym. 20x24cm. Jeśli nie macie takiej możecie po prostu rozsmarować masę cienko na dużej blaszce i tak upiec biszkopt.[/i]

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

PROTEINOWE KINDER DELICE (bez glutenu)

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: