- TM 5
Składniki
biszkopt czekoladowy
- 3 jajka
- 60g mąki ryżowej lub kukurydzianej
- 3 łyżki płynnego miodu
- łyżka kakao
krem
- 200 g ricotty lub gładko zmielonego twarogu
- 50 g odżywki białkowej (bez samku, śmietankowej lub waniliowej) lub mleka w proszku
- łyżka płynnego miodu
- dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody i ostudzone
- aromat waniliowy lub biała czekolada – opcjonalnie
polewa czekoladowa
- 60g oleju kokosowego
- łyżka płynnego miodu
- 2 czubate łyżki kakao
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Oddzielamy białka od żółtek. Do czystego i suchego naczynia wkładamy motylek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (4 min/obr. 3-4), a następnie przekładamy do miski. Dodajemy żółtka roztrzepane wcześniej z miodem i kakao oraz mąkę. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.
- Gotową masę powoli przelewamy do prostokątnej formy* wysmarowanej olejem kokosowym (lub innym tłuszczem) i wyłożonej papierem do pieczenia, cienko rozsmarowujemy. Foremkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C (termoobieg) i pieczemy 25 minut. Biszkopt studzimy przy otwartych drzwiczkach, a następnie kroimy na pół i każdą z połówek jeszcze dzielimy na 4 części, aby uzyskać 8 prostokątów.
- Wszystkie składniki na krem mieszamy dokładnie ze sobą (10s/obr.4) i odstawiamy na 15 minut do lodówki, żeby masa trochę stężała. Gotową masę nakładamy na 4 biszkoptowe prostokąty, a następnie na wierzch kładziemy pozostałe 4 biszkoptowe prostokąty, tworząc w ten sposób kanapkę. Wyrównujemy brzegi, usuwając nadmiar masy, zawijamy każdą kanapkę w folię aluminiową (zapobiegnie to wypływaniu kremu do czasu jego stężenia) i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
- Olej kokosowy rozpuszczamy (wystarczy 30-45s w mikrofali), dodajemy miód i kakao, a następnie całość dokładnie mieszamy żeby nie było grudek. Gotową polewą powoli oblewamy (cienką warstwą) każdą z kanapek. Ja robię to w ten sposób, że oblewam pojedynczo każdy z boków, wstawiam kanapki znowu do zamrażarki na dosłownie 1-2 minuty i jak tylko masa zastygnie to oblewam analogicznie pozostałe boki aż cała kanapka będzie oblana czekoladą.
- Gotowe kanapki przechowujemy w lodówce.
Porady
Z podanych proporcji robię 4 duże kanapki (porcja dla dorosłej osoby). Można jednak wyciąć mniejsze prostokąty, dzięki czemu uzyskamy więcej mniejszych kanapek.
* użyłam formy o wym. 20x24cm. Jeśli nie macie takiej możecie po prostu rozsmarować masę cienko na dużej blaszce i tak upiec biszkopt.[/i]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
justi1j23: faktycznie były małe błędy graficznie w zapisie przepisu, już jest poprawione. dzięki za uwagi
Pokochaj ze mną Thermomix zadzwoń, umów się na prezentację tel. 691 509 039
Jakieś głupotki wkradły się w wykonaniu przepisu
Are you sure to delete this comment ?