Czas przygotowania
12h 20min
Czas całkowity
12h 20min
porcja/porcje/porcji
8
kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
Składniki
PARFAIT Z CHAŁWY
- 500 g śmietany 30%
- 50 g cukru
- 300 g chałwy waniliowej
- 3 żółtka
- 50 g figi, suszonej
- 40 g daktyli, suszonych
- 40 g rodzynek sułtanek
- 40 g orzechów włoskich
- 500 g wody
DEKORACJA
- 30 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao
- 30 g bezy
- 100 g borówek amerykańskich
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Bakalie odważyć i pokroić ( z figi odciąć twarde końcówki) - umieścic w innym naczyniu
2. Do naczynia miksujacego wlać wodę i zagotować funkcją czajnika.
3. Wodą zalać bakalie i pozostawić aby zmiękły.
4. Do naczynia miksujacego wlać 150g. śmietany podgrzeać 6min./obr.1 śmietane przelać do inego naczynia i schłodzić w lodówce.
6. Do czystego i suchego naczynia włożyc cukier miksowac 6s./obr.10
7. W naczyniu z cukrem pudrem umieścić motylek, dodać zóltka i utrzeć 1min./obr.3,5
8. Dodać wystudzoną śmietanę 10s/obr.2
9. Bakalie przecedzić za pomocą koszyczka, dobrze odcisnąć przełożyć do większego naczynia.
10. Do bakalii dodać pokrojoną w kostkę chałwę, i wlać masę z naczynia miksujacego.
11. Do suchego i czystego naczynia włożyc motylek wlać pozostałą śmietanę i ubić na sztywno ( obr.3- bez ustawienia czasu, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji)
12. Ubitą śmietane przełożyc do pozostałych składników i za pomocą kopystki delikatnie wymieszać.
13. Masę przełożyc do foremki wyłożonej folią spożywczą ( mozna użyc silikonowej formy) wkładamy do zamrażalki na 12h.
14. Po wyjeciu z zamrażali dekorujemy pokruszoną czekoladą ( rozdrabniamy w naczyniu 10s./obr.8 ), bezą (pokruszyć w rekach) oraz borówkami.
PARFAIT Z CHAŁWY
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
edytka_33: 100°C to temperatura do podgrzania śmietany w pozycji 4 przepisu.Dziękuję serdecznie za odnaleziemię przypadkowego braku .Niestety przepis został zablokowany i nie potrafię zrobić poprawek.Pozdrawiam Serdecznie Artur
Brak informacji w jakiej temperaturze podgrzać śmietanę