thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
1h 25min
porcja/porcje/porcji
20 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 08/04/17
zmieniono dnia: 08/04/17

Składniki

Sernik z brzoskwiniami i kakao

  • 1 puszki brzoskwinie w syropie
  • 450 g masła
  • 350 g cukru
  • 40 g kakao
  • 1 szczypty soli
  • 4 jajka
  • 500 g sera w wiaderku
  • 2 łyżeczki Cointreau
  • 1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
  • 1 skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 400 g mąki tortowej
  • 2 czubate łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Brzoskwinie
  1. Brzoskwinie dobrze odsączyć i pokroić w 1,5 cm kostkę.
  2. Ciasto czekoladowe
  3. Ciasto czekoladowe:
    mąkę, 150 g cukru, 1 łyżeczkę esencji waniliowej, proszek do pieczenia, kakao, sól, 1 jajko i 250 g pokrojonego masła włożyć do naczynia. 30 sek.[img title=""]https://www.przepisownia.pl/bundles/tmrcfront/images/tinymce_icons/locked.png[/img] obr. 6.

    Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3.

    Nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy ok 26 cm wykleić większą częścią ciasta- spód i boki.

    Resztę zostawić do pokruszenia na wierzch ciasta.

    Umyć naczynie miksujące.
  4. Masa serowa
  5. Do czystego naczynia miksującego wkładamy:

    200 g masła pokrojonego, 200 g cukru, 1 łyżeczkę esencji waniliowej, budyń w proszku, ser, Cointreau, skórkę z pomarańczy, 3 jajka. Mieszamy 40 sek.Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" obr. 5

    Następnie do masy wrzucamy pokrojone brzoskwinie i mieszamy delikatnie kopystką.

    Masę wykładamy na wyklejoną ciastem tortownicę i posypujemy szczelnie pozostałym ciastem.
  6. Pieczenie
  7. Ciasto piec 70 minut w temperaturze 180 st. C góra- dół

    Można wydłużyć o 10- 15 min wg uznania.

    Zostawić na 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

    Poczekać, aż całkowicie wystygnie- lepszy na drugi dzień.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik z brzoskwiniami i kakao

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?