thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
250 g
Poziom
Średni

Składniki

Spód

  • 250 g maślanych ciasteczek
  • 3 łyżki masła

Masa serowa

  • 800 g sera twarogowego
  • 70 g cukru pudru, zrobionego w TM
  • 5 jajek
  • 250 g chałwy waniliowej
  • 0,5 śmietanki 30%, (szklanki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 laski wanilii, (same ziarenka)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Anna - okrągła forma kamionkowa
    Anna - okrągła forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie spodu
  1. Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" Miksowanie"Miksowanie" zmielić ciasteczka maślane z dodatkiem masła (powinna być gęsta masa podobna do piasku)
  2. Masa serowa
  3. Miksowanie"Miksowanie" dodaj ser twarogowy (do uzyskania gęstej masy, dla ułatwienia dodawać śmietankę)
    Miksowanie"Miksowanie" rozdrobnij chałwę i dodaj do masy serowej - zmiksuj
    Miksowanie"Miksowanie" dodaj pozostałe składniki: cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną oraz wanilię
  4. Pieczenie
  5. Piekarnik ustaw na 175 stopni.
    Na dnie piekarnika wstaw naczynie żaroodporne z ok 1l wody
    Piecz 60 min

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Sernik chałwowy z przepisu Damiana Kordasa

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?