Składniki
- 450 g szpinaku mrożonego
- 1 cebula mała
- 2-3 ząbki czosnku
- 200 g śmietanki do zup i sosów 18%, najlepiej w kartoniku
- 100 g sera pleśniowego niebieskiego
- 6-8 suszonych pomidorów odączonych z zalewy
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki
- makaron
- sól, pieprz, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa
- pestki słonecznika, opcjonalnie
- parmezan, opcjonalnie
- 20-30 g masła lub oleju kokosowego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. kurczaka przypraw i upiecz w piekarniku w worku do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym - temp. 180*C około 25 minut
2. makaron ugotuj
3. cebulę i czosnek wrzuć do naczynia miksującego i rozdrabniaj 5s/obr.5
4. zgarnij kopystką ze ścianek naczynia, dodaj masło lub olej kokosowy i smaż 5 min/Varoma/obr.1
5. dodaj śmietankę i szpinak i gotuj 15 min/100*C/obr.2
6. boczek pokrój na drobne kawałki i smaż na suchej patelni
7. dodaj ser pleśniowy i suszone pomidory i gotuj 5min/100*C/obr.2
8. upieczone piersi z kurczaka pokrój na drobniejsze kawałki
9. wszystko razem wymieszaj, posyp słonecznikiem i parmezanem (opcjonalnie)
Porady
kurczaka zamiast w piekarniku można przygotować na pokrywie Varoma umieszczając ją na naczyniu miksującym między krokiem 3 a 4.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ja zrobiłam z tego co miałam w lodówce,nie piekłam kurczaka tylko zrobiłam na parze,zamiast sera pleśniowego zwykły,zamiast smietany serek kremowy i suszonych pomidorów nie mialam więc dałam koktajlowe,wyszło super,polecam 😊
No i zwykle liście szpinaku nie mrożony
Makaron wyszedł świetny.
Robię go już drugi raz... Robię wersję wege. Bez kurczaka i bez boczku, za to dodaję więcej suszonych pomidorów. Polecam.
Makaron wyszedł pyszny.
Co prawda nie dodałam boczku, ale myślę że nie mialo to wielkiego wpływu.
Szczerze polecam.
Czy mozna uzyc swierzego szpinaku zamiast mrozonego czy torobi jajas roznice,dzieki.
Smaczne danie Dodałam sera gorgonzola, taki akurat był w lodówce, spory pęczek natki pietruszki i trochę mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu. Mięso doprawiłam sosem sojowym, czosnkiem, imbirem, pieprzem, papryką i curry, następnie usmażyłam na patelni i pod koniec przygotowywania dania dorzuciłam do naczynia miksującego. Następnym razem dodam więcej pieprzu, jak dla mnie mogłoby być trochę bardziej pikantne.
Danie pyszne, ja dodałam jeszcze kilka pieczarek, bo akurat nie miałam co z nimi zrobić. Bardzo fajne smaczne danie wyszło
Are you sure to delete this comment ?