- TM 31
Składniki
Ciasto naleśnikowe
- 500 g wody
- 400 g mleka 1,5%
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 100 g nadzienia dyniowego
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie dyniowe
- 100 g sera białego półtłustego
- 1 łyżki startego imbiru
- 25 g miodu
- 250 g soku pomarańczowego
- 500 g dyni, [surowej, obranej i pokrojonej i na kawałki]
- 1000 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Do umytego naczynia włożyć wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i wymieszać - 30-60 sek. / obr. 5.
2. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (ja smażę bez tłuszczu).
Naleśniki smarować nadzieniem dyniowym (po całości), składać na pół i jeszcze raz na pół. Ja lubię je jeszcze polać na wierzchu nadzieniem
SMACZNEGO!
1. Wodę wlać do naczynia. Zamknąć pokrywkę i nałożyć dolną część przystawki Varoma. Na Varomie ułożyć dynię i nałożyć pokrywkę Varomy. Gotować dynię na parze - 20 min. / Varoma / obr. 1.
2. Dynię wraz z przystawką Varoma polożyć z boku i zostawić do przestygnięcia. Wylać wodę z naczynia.
3. Do naczynia wlać sok pomarańczowy, imbir i miód. Podgrzewać przez 15 min. / 100°C / obr. 1. Uwaga: nie nakładać miarki w pokrywie w tym punkcie, aby sok mógł odparowywać.
4. Dodać dynię i ser biały. Wymieszać w naczyniu - 30 sek. / obr. 6. Nadzienie powinno mieć konsystencję purée.
5. Nadzienie przełożyć do jakiejś miseczki, a następnie umyć naczynie Thermomixa.
Naleśniki
Nadzienie dyniowe
Porady
Przepis jest dla dość dużej ilości porcji, ale myślę, że spokojnie można zmniejszyć proporcje składników
Jeśli ktoś nie przepada za imbirem, polecam dodać go mniej niż w przepisie!
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
To prawda, jest tego dużo. Ja przygotowywałam przepis na kolację dla znajomych, ale jeśli ktoś chce dla siebie, tak na spróbowanie, to trzeba by było zmienić ilość produktów
Nalesniki bardzo smaczne-chociaż ilość ogromna! Radzę dzielić proporcje na pół. Nadzienie dyniowe bardzo ciekawe w smaku
Zaraz zrobię! Dziękuję za inspirację