thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--
  • TM 31
przez gabi49
opublikowany: 07/16/11
zmieniono dnia: 04/29/22

Składniki

  • 400 g kapusty, białej, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 25 g oleju rzepakowego
  • 120 gróżnych warzyw (marchewka, pietruszka, seler) pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 800 g wody
  • 10 g suszonych grzybów
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 śliwek, suszonych
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka bulionowa
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka przyprawy do bigosu ( Prymat)
  • 200 gmięsa z szynki wieprzowej pokrojonej w drobną kostkę
  • 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 200 g kiełbasy, śląskiej pokrojonej w pół-plasterki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć 200g   kapusty białej,  rozdrobnić 3 sek/ obr 5. Wyłożyć do innego naczynia (miski),  czynność powtórzyć z drugą porcją 200g kapusty,

    2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 sek/obr. 5, zgarnąć na dno naczynia,

    3. Dodać olej, poddusić 5 min / varoma/ obr. 1,

    4. Dodać marchew, pietruszkę, seler, rozdrobnić  8 sek / obr.5,, zgarnąć kopystką ze ścianek na dno daczynia,

    5. Wlać wodę, dodać kapustę kiszoną, ziele angielskie, grzybki, śliwki, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i kostkę bulionową,

    6. Na przystawce Varoma rozłożyć równomiernie mięso, boczek i kiełbasę, przystawkę nałożyć  na pokrywę naczynia, , gotować 40 min / varoma/obr. 1 / wsteczne .

    7. Po 30 minutach zdjąć przystawkę Varoma, otworzyć pokrywę naczynia i dołożyć  kapustę  białą.

    8. Ponownie zamknąć naczynie, położyć przystawkę Varoma i kontynuować gotowanie.

    9. Po zakończonym gotowaniu sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeśli jeszcze twarde,  gogotować 10 min.                                                                                                                                                                 10. Zdjąć przystawkę Varoma, zawartość naczynia przełożyć do rondla (garnka), dołożyć mięso, boczek i kielbasę z Varomy, przyprawę do bigosu, wymieszać łyżką.

    Można w garnku jeszcze podgotować na małym ogniu. Bigos odgrzewany jest coraz lepszy.

    S M A C Z N E G O !

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Lekki bigos

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?