thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--

Składniki

kluseczki

  • 50 gramów suszonych grzybów
  • 500 gramów mąki
  • 4 jajka
  • 250 gramów ciepłej wody

Sos

  • 200 gramów cebuli
  • 70 gramów masła
  • 450 gramów pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 150 gramów gęstej śmietany 30-36%
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    kluseczek
  1. Borowiki lub inne suszone grzyby umieścić w naczyniu miksującym i zmielić  drobno .20sek. / obr 7

  2. Do zmielonych grzybów dodać pozostałe skladniki i wyrobić ciasto na kluseczki  1min/ obr.3 Gotowe ciasto musi się " ciągnąć" a nie rwać.

     

  3. W dużym garnku zagotować wodę i osolić. Kluseczki przecierać przez Kluseczkomanię lub przy pomocy łyżki kłaść na wodzie. Zagotować i zaraz po wypłynięciu wyciagać łyżką cedzakowa. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć aby zachowały temperaturę do momentu podania.

  4. sos pieczarkowy
  5. Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować 6 sek/ obr.6

    Zgarnąć na dno naczynia przy pomocy kopystki, dodać masło i dusić 2min.30 sek/Varoma/ obr.1

  6. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

    Dodać do naczynia miksującego z uduszoną cebulą i dusić 7 min./100°C/ counter-clockwise operation /Mieszanie"Mieszanie"

  7. Dodać 150 gramów gęstej śmietany, doprawić solą i pieprzem .

    Duścić kolejne 6 min./100°C/ counter-clockwise operation /Mieszanie"Mieszanie"

  8. Kluseczki podawać polane sosem i posypać po wierzchu siekaną pietruszką.

Porady

Przepis pochodzi z Kluseczkomani Tupperware.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kluseczki grzybowe w sosie pieczarkowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • września 24, 2017 at 20:30

    Ciekawy przepis. Ja zrobiłam tylko sos, który jest rewelacyjny. Zamiast pieczarek użyłam świeżych, wcześniej ugotowanych grzybów leśnych, skarcając czas z 7 do 5 min. Następnie dodałam 100 g wywaru z gotowania grzybów i śmietnetanę i wydłużyłam czas gotowania z 6 do 10 min. Sos wyszedł przepyszny, Polecam.

  • marca 23, 2015 at 17:09
    5.0

    U nas dzis ten sos do ziemniaczków i łososia na varomie ... Aż ślinka cieknie tak pięknie pachnie ...

  • czerwca 15, 2014 at 08:48
    5.0

    Wczoraj u mnie na obiad, pycha!

  • października 9, 2013 at 10:44

    Sos zrobiłam do placków ziemniaczanych.  Cooking 7 Genialny tmrc_emoticons.p

  • lutego 24, 2013 at 15:03
    5.0

    Big Smile Witaj Bietka i przepraszam ,ale tak się zaczytałam i przepis mnie "wciągnął" że pomyliłam imię tmrc_emoticons.J)  Pozdrawiam serdecznie Love

  • lutego 24, 2013 at 13:27

    Nie absolutnie nie moczyć grzybów- trzeba suche grzyby zmielić w TM na proszek taki o konsystencji mąki i połączyć z maką. tmrc_emoticons.)

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • lutego 24, 2013 at 13:01

    Dzien dobry....mniammm...slinka leci, ale mam jedno pytanie-czy grzyby suszone trzeba namoczyc wczesniej czy nie? 

  • lutego 24, 2013 at 12:52
    5.0

    Przepraszam ja za Grazynke, pomylila sie Love Love  Zdarza sie Big Smile Big Smile Przepis jest smaczny, moge od razu  polecic, bardzo podobny do mojego grzybowego makaronu tmrc_emoticons.)  Nastepnym razem, zamiast makaronu zrobie kluseczki Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • lutego 24, 2013 at 12:43

    Dziękuję , choć to nie jest przepis Pani Veroniki tmrc_emoticons.~

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

  • lutego 24, 2013 at 10:08
    5.0

    Vercia super danie,ślinka leci jak czytam tmrc_emoticons.p tmrc_emoticons.p Big Smile Wypróbuję na dniach Cooking 9 Buziaczki Love Love

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: