Składniki
- :
- 1200 g ziemniaków, pokrojonych
- 2 cebule
- 300 g boczku wędzonego
- 2 jaja
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka bułki tartej
- tłuszcz do wysmarowania formy
- sól , pieprz i majeranek do smaku
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
cebule obrać i posiekać w naczyniu 5 sek.obr4 i przesmażyć na patelni z pokrojonym boczkiem. ziemniaki obrać , pokroić na kawałki i utrzeć w TM przez 30 sek.poz.6-7 ( jak na placki ziemniaczane).dodać jajka, kaszę i przyprawy , wymieszać 10 sek.obr.3. do masy dodać przesmażony boczek z cebulą, wymieszać przy pomocy kopystki 7 sek.obr.3.
formę do zpiekanek z wyższym rantem lub tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wylać masę ziemniaczaną. wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C piec 1 godzinę.podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub innym sosem np.czosnkowym. polecam jako danie obiadowe.
w innej wersji można dodać przesmażone pieczarki.
babka ziemniaczana smakuje również odsmażona następnego dnia
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
piekłam dłużej, ok 1,5 godziny. Ale poza tym, wszystko ok
Przepis super !
Zrobiłem, smakuje, ale mam wrażenie, że kasza manna jest bardzo wyczuwalna (:
5* !
Ja dodaje jeszcze oleju do ciasta. Pyszotto
rudoslawa
Bardzo pyszna.. u nas bez mięsa w środku za to z sosem grzybowym lub mysliwskim. ..
bardzo dobra konsystencja idealna, zdecydowanie polecam
Pyszna i szybka w wykonaniu babka ziemniaczana polecam
Brzmi apetycznie Lata temu jadłam babkę ziemniaczana tak tradycyjnie przygatowaną bomba kaloryczna ale przepyszna nie jest to moja regionalna potrawa więc jej nie znałam, ale teraz na pewno wypróbuję
Przepis super. Ja daje pierś indyka mieloną. Podsmażam w tm razem z posiekaną wcześniej cebulką przez 10 min varoma obr 1. Potem mieszam razem z ziemniakami i przyprawami (dodaję trochę kurkumy lub curry). Podaję z sosem pieczarkowym z przepisu z abc na kluski na parze z tym sosem. Mniam.
Super polecam
robiłam juz dwa razy , tylko zamiast boczku kiełbaska pyszna
Are you sure to delete this comment ?