
Składniki
- 1000 g dojrzałych czerwonych ,mięsitych pomidorów
- 300-500 g cukru
- 1/2 porcji cytryny - sok
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Pomidory umyć,wykroić końcówki,pokroić i wrzucić do
"Blokada naczynia miksującego" ,zmiksować 5sek./obr.8
Wsypać cukier i wlać sok z cytryny.postawić koszyczek i gotować Waroma 30min.Jak będzie szklisty kolor wlać gorące do wyparzonych słoików ,zakręcić i do góry nogami,aż wystygną.Wynieść do chłodnego miejsca.
Porady
Cukier dodawałam na dwa razy.Od razu wsypałam 300g. a po 15min spróbawałam ,że mało słodkie(zależy od pomidorów)dosypałam jeszcze 200g.Orginalny przepis mówi 1do 1 czyli kilo na kilo
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Haniu dżemik pychotka szczególnie teraz przyniesiony z piwnicy
mój mąż się zajada
w sezonie zrobię więcej słoiczków 
Dżemik extra zrobiłam w pracy degustację z konkursem były kłopoty z odgadnięciem z czego zrobiony
Robiłam z pomidorów lima ale dodałam też żelfix 3:1 i wyszedł super
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
I ja musze wypròbowac
Ciekawa sprawa 
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Rzeczywiście dżemik jest fajny -robię go co roku od kilku lat. Dodaję jeszcze odrobinę świeżego imbiru i szczyptę papryki chili. Jest wówczas taki "konkretny" i nie taki przesłodzony.
Polecam!
Pozdrawiam serdecznie
Haniu fajny przepis, jadłam już konfiturkę z cebuli ale z pomidora jeszcze nigdy, muszę wypróbować
dziekuję za przepis i pozdrawiam 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Haniu, coś nowego. Dżemu z pomidorów jeszcze nie robiłam i nie jadłam. Ciekawe!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Haniu dziękuję za przepis
nigdy nie robiłam i nie jadlam dżemiku z pomidorów
napewno wypróbuję .Pozdrawiam 
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.