Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
30
porcja/porcje/porcji
Poziom
--
Przepis jest testowany
- TM 31
opublikowany: 22/12/10
zmieniono dnia: 23/05/22
Składniki
- Farsz:
- 150 g cebuli, przekrojonej na połowę
- 20 g oleju
- 30-50 g bułki tartej
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- Ciasto:
- 250-270 g mąki pszennej
- 15 g oleju
- 150 gciepłej wody
- 50 g grzybów, suszonych, (np.: borowiki, podgrzybki)
- 500 g wody
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Farsz:
- 1. Do naczynia miksującego włożyć grzyby, rozdrobnić 3 s/obr. 6.
- 2. Dodać wodę, gotować 20 min/100ºC/obr. 1.
- 3. Całość przecedzić przez koszyczek, odstawić do ocieknięcia.
- 4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i olej, rozdrobnić 3 s/obr. 5, następnie poddusić 3 min/Varoma/obr. 2.
- 5. Dodać grzyby, 30 g bułki tartej, sól i pieprz, dusić 1 min/100ºC/obr. 2, zmiksować 10 s/obr. 5, odstawić do ostygnięcia. Jeśli farsz jest zbyt mokry należy dodać więcej bułki tartej.
Ciasto:
- 6. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min//.
- 7. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto, miarką MT wykroić kółka. Na środek każdego nałożyć farsz, zlepić jak pierogi i skleić ze sobą dwa przeciwległe końce.
Gotować we wrzącej osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia uszek na powierzchnię wody.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Właśnie spuściłem ciasto w kiblu. Nie trać czasu ani składników na ten przepis. Ciasto wychodzi wodniste. Nie mam ochoty poprawiać przepisu.
Fantastyczne ciasto ♥
Dałam 5 gwiazdek wyłącznie za ciasto. Najlepsze
Cisto bardzo fajne
Ciasto rewelacyjne farsz również. Żeby nie byl mdły dodałam trochę magi w plynie .
Pierwszy raz dodalam do farszu bulki tartej.... czekam na wrażenia smakowe moich gosci świątecznych.
Ciasto bardzo elastyczne. Może nawet aż za bardzo, ale ogólnie super. Farsz? Hmmm dla mnie mdły. Trzeba bardzo dobrze doprawić.
Bardzo dobre ciasto na uszka. Z uwagi na preferencje smakowe domowników, w farszu zastąpiłem grzyby duszonymi pieczarkami i uszka wyszły także znakomite. Polecam
Mąż robił już 2x z tego przepisu i są pyszne !
Ten przepis mnie nie zachwycil. Farsch byl troche bez smaku lub moze tez raczej gorzki posmak grzybow....
Świetny przepis. Szczególnie jeśli chodzi o ciasto. Uszka lepiły się raz dwa! Ja grzyby moczyłam całą noc. Farsz bardzo dobry, aczkowiek u mnie był mały posmak goryczki. Nie wiem czy to zależy od grzybów czy od cebuli.
Are you sure to delete this comment ?