thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
5h 0min
Czas całkowity
5h 0min
porcja/porcje/porcji
200 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Składniki na ser ricotta

  • 1 litry mleko minimum 3,2%, (najlepsze będzie swojskie, unikaj UHT - ono nie nadaje się do tego)
  • 1 cytryna, (dokładnie to sok z jednej cytryny)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Przygotowanie sera ricotta
  1. W czystym naczyniu miksującym umieść mleko. (Czas 14 min. temp. 90 stopni, obroty 2) Podgrzewamy mleko - jeżeli mleko wyjęte było bezpośrednio z lodówki czas podgrzewania może się wydłużyć. W efekcie podgrzewania temperatura mleka powinna osiągnąć 90 stopni.

  2. Na 10 sekund przed końcem podgrzewania przez otwór w pokrywie thermomix-a wlej wyciśnięty sok z jednej cytryny.(Zakryj otwór w pokrywie miarką. Wyłącz Thermomix. Pozostaw mleko w nim jeszcze przez 30 minut.) W tym czasie z mleka pod wpływem soku z cytryny wydzielą się skrzepy sera.

  3. Koszyczek thermomix-a wyściel lnianą ściereczką lub użyj rożka serowarskiego bądź koszyczka do robienia serów. Przelej całą zawartość delikatnie i pozwól aby serwatka swobodnie odpłynęła z naszego sera. Umieść w lodówce na 4-8 h. Po tym czasie serek pozwoli się już pokroić.

Porady

O walorach takiego domowego serka wspominać raczej nie trzeba. Uzyć go możesz m.in. jako:- serek do smarowania kanapek- pokrojony w plastry będzie doskonałą przystawką, startem podanym z oliwą z oliwek, pomidorami w plastrach, listkami bazylii i przyprawami- można go użyć do ciast- można przygotować z niego słodkie desery- można rozrobić go w formie pasty np. ze szczypiorkiem lub chrzanem ...Zastosowań znajdziecie zapewne wiele więcej.

Najważniejsze chyba w tym, że wykonanie go jest bajecznie proste i nie wymaga skomplikowanych składników. Można go robić w zaciszu domowym podobnie jak jogurt co 2-3 dni, aby ciągle mieć swój serek.

[[wysiwyg_imageupload:2423:]](porcja widoczna na zdjęciu powstała z 2 litrów mleka i soku z dwóch cytryn i waży ponad 400 gram.)

Serek pozostawiony w lodówce na 4-5 dni nabierze lekko orzechowego smaku (będzie bardziej dojrzały)

Serek jest bardzo delikatny (porównać go możesz do wielokrotnie zmielonego sera twarogowego - nie ma on jednak tego mocnego kwaskowatego smaku, dlatego też bardziej przypomina ser ricotta niż twaróg).Smacznego!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Domowa ricotta

Wydrukuj:

Komentarze

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: