- TM 31
Składniki
- 500 g buraków, obranych i pokrojonych na kawałki
- 600 g wody
- 15 g masła
- 10 g soku z cytryny
- 10-15 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 g kwaśnej śmietany, 18%
- 5-10 g mąki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do koszyczka włożyć przygotowane buraki, do naczynia miksującego wlać wodę, koszyczek umieścić w naczyniu miksującym, gotować 35-40 min - temp. VAROMA - obr.1. Wyjąć koszyczek miksujący, opróżnić z buraków, które pozostawić do ostygnięcia. Osuszyć naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego wlożyć ugotowane i wystudzone buraki, rozdrobnić 5-8 sek. - obr.4.
Dodać masło, sok z cytryny, cukier i sól, podgrzać 2 min. - 100 stopni - "Obroty wsteczne" - obr.2.
Dodać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować 3 min. - temp. 100 stopni - "Obroty wsteczne" - obr.2
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Przepyszne
Bardzo smaczne. Mężowi i dzieciom bardzo smakowało. Trzeba tylko dosmaczyć, dla nas więcej cukru, soli i soku z cytryny. Ale wszystko zniknęło z talerzy.
Pyszne rzeczywiście są takie jak u babci Ja tylko gotuję w garnku, a potem obieram. Później jak w przepisie.
Rzeczywiście jak u babci 😍
Buraczki pyszne!!! Rodzina zachwycona
Bardzo smaczne, ale też dodałem trochę tłuczonego w możdzierzu kminku.
Robię już któryś raz z kolei i zawsze jest hitem !!!
Buraczki musiałam dłużej parować (były twarde) i przez to woda mi wyparowała niestety prawie całkowicie. Musiałam też jednak doprawić "po swojemu", pieprzem, cukrem i octem. Ale sam pomysł ok.
Właśnie dzisiaj zrobiłam po raz kolejny.Nie miałam cytryny ,więc dodałam łyżkę domowego octu jabłkowego i buraczki są pyszne !
Warto, polecam.