thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11
Czas przygotowania
15min
Czas całkowity
15min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
--

Składniki

  • Składniki:
  • * 200 g mięsa drobiowego, (pierś z kurczaka lub indyka), pokrojeonego w paseczki
  • * 500 g ziemniaków, pokrojone w słupki
  • * 2-3 cebule, pokrojone w plastry
  • * 100 g kukurydzy konserwowej
  • * 100 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • * 50 g marchwi, pokrojonej w plastry
  • * 150 g czerwonej papryki, pokrojonej w plastry
  • * 100 g żółtego sera, pokrojonego w plastry
  • * przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek, itp
  • * 2-3 łyżki oleju
  • sos:
  • * 3 MT wywaru z mięsa i warzyw
  • * 2 żółtka
  • * kostka rosołowa
  • * 1 MT śmietany
  • * 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • * przyprawy
  • * sok z cytryny
  • * koperek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Prygotowanie zapiekanki
  1. Mięso pokrojone w cienkie paseczki przyprawić (sól, pieprz, papryka, czosnek, wedle upodobań) dodać olej, wymieszać i na chwilę odstawić. 

  2. Pokroić warzywa: ziemniaki w cienkie słupki, a cebulę, marchew i pieczarki w plastry. Pokrojone ziemniaki umieścić w koszyczku, w dolnej części Varomy ułożyć mięso, a następnie cebulę; w górnej części Varomy umieścić paprykę, pieczarki, marchew, posolić i przyprawić do smaku (pieprzem). 

  3. Do naczynia wlać 650 ml wody i gotować na parze - czas 35 min, temp.Varoma, obr. poz. 1-2.

  4.  Po tym czasie, ziemniaki z koszyczka wyłożyć na mięso i cebulę w Varomie, a na ziemniaki położyć warstwami: pieczarki, marchew, następnie kukurydzę, plastry żółtego sera i gotować na parze - czas 5 min, temp.Varoma, obr. poz. 1. 


  5. PRYGOTOWANIE SOSU
  6. Składniki na sos gotować - czas 2 min, temp. 100st., obr. poz. 4, pod koniec 
    gotowania zwiększyć na 10s obroty do poz. 6. 
    Podawać z różnymi surówkami. 

    Przepis jest z "Dobrego gotowania"

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zapiekanka na parze

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: