Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
Pierniczki
- 500 gramów mąki pszennej
- 100 gramów miodu naturalnego
- 100 gramów miodu sztucznego
- 120 gramów margaryny
- 1 jajko
- 1 łyżki sody oczyszczonej
- 20 gramów korzennej przyprawy do piernika
Lukier
- 100 gramów cukru
- 10 gramów soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia miksującego dodać margarynę i miód, podgrzać 2 min/37°C/obr. 1
- Dodaj mąkę oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj 5 s/obr. 6.
- Dodaj korzenną przyprawę do piernika, cukier puder oraz jajko. Wszystko wyrabiaj 1min/"Ciasto"
- Odkroić część ciasta i rozwałkować na grubość 5mm.
- Z rozwałkowanego ciasta przy pomocy foremek wykroić pierniczki.
- Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem.
- Wyłożyć wykorojone pierniczki na blachę i włożyć do nagrzanego pierkarnika. Piec przez 10 minut przy temperaturze 180°C.
- Gotowe ciastka ozdobić według uznania.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier a następnie zmielić 20 s/obr. 10.
- Dodać sok z cytryny oraz wymieszać 15 s/obr. 4.
- Polać pierniczki przygotwanym lukrem.
Przygotowanie Ciasta
Formowanie Pierniczków
Pieczenie
Lukier
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Kategorie przepisów:
Łatwe
Naturalne
Szybkie
Niedrogie
Przepis dla dużej rodziny
Zima
Boże Narodzenie
Sylwester
Rodzaj posiłku
Przekąska
Deser
Ciastka
Polska
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze