Czas przygotowania
2min
Czas całkowity
2min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
Składniki
KREM ŚMIETANKOWY Z MASCARPONE
- 0,5 litra zimnej śmietanki 36%
- 250 g mascarpone, (można dać 375g - będzie sztywniejszy)
- 4 łyżki cukru pudru
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Założyć motylek. Wlać do "Blokada naczynia miksującego" śmietankę, mascarpone i przesitkowany cukier puder. Ubijać 1,5-2 min/obr.3. Jeśli się nie ubije dodać czas. Czasem już po minucie jest ubite. Pilnować, patrzeć, słuchać. TM zaczyna wydawać inny dźwięk gdy zaczyna robić się masło.
Nie daję gwarancji - na 20 razy ze 2 razy zrobiło mi się tak masło, nie wiem od czego to zależy :-/
Można dodać jakiś usztywniacz typu śmietan-fix.
Można używać do przekładania biszkoptów, na bezę itd. itp.
Do kremu można wkroić owoce.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Daję śmietanę 36% i mascarpone w proporcji 1:1 (jak potrzebuję mniej, daję po 250 g serka i śmietany)
Ubijam z resztą składników ok. 3-4 min., w schłodzonym uprzednio w lodówce pojemniku. Krem wychodzi na tyle sztywny, że spokojnie dźwiga bezę (patrz przepis na wisniową chmurkę)
Robię tak od kilku lat. Nie wiem, jak wam wychodzi ubijanie po 1-2 min.
W każdym razie przepis jest świetny 🤩
Najlepszy przepis na krem. Używam go zawsze do Pavlovej. Aby mieć pewność że dobrze się ubije dodaję śmietan fix do masy
przepis beznadziejny, bez smaku ogolnie do niczegego
Dzięki! Ubiło się super. Po pierwszych paru sekundach, jak już przestało chlapać, zdjęłam miarkę. Potem to już z ręką na pokrętle i wzrokiem wbitym w masę pilnowałam czasu. W sumie po ok 2 min krem był gotowy.
Najlepszy! Dziękuje za ten przepis
Dałam wiecej macarpone 0,5 kg i śmietanki łaciatej 0,5 ml zbyt gęste nie wyszło nie wiem od czego to zależy, w każdymrazie kiedyś rodbiłam na oko z większą ilościa serka i masa była sztywniejsza.