Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0
porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
Składniki
biszkopt
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki wody
masa jabłkowa
- 1,5 kg jabłek
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
- 1 galaretka cytrynowa
masa jogurtowa
- 700 ml jogurt naturalny
- 2 galaretki truskawkowe
masa śmietankowa
- 400 ml śmietanki 30% lub 36%
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 4 min. / obr. 3-4. Przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo cukier, nadal miksując, około 4 min./obr.3. Gdy cukier się rozpuści dodawać po jednym żółtku, nastepnie wodę.
Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować krótko do połaczenia składników, ok 2 min./obr.2 Ciasto przelać do blachy (36 x 22cm) wyłozonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni.
Masa jabłkowa
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić ok. 10s./obr 8. Dodać masłoi cukier, gotować 7-8 min "Obroty wsteczne" obr 3,5/ 100st. Wsypać suchą galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia 1 min./obr.3,5. Ciepłą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt (sok z jabłek nawilży biszkopt) i równo rozsmarować. Zostawić do przestygnięcia.
Masa jogurtowa
Galaretki rozpuścić w 1 szkl. wrzątku (nie robię tego w TM, bo nie lubię go później myć po żelatynie ), odstawić do przestygnięcia. Do naczynia miksującego włożyć jogurt naturalny, dodać wystudzoną, ale rzadką jeszcze galaretkę, wymieszać 20 s./ obr. 3,5. Wylać na masę jabłkową i wstawić do lodówki na 1 - 2 godz. do lekkiego stężenia.
Masa śmietankowa
żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wrzącej wody i odstawić do przestygnięcia.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 10s./obr.10, przesypać do innego naczynia. Założyć motylek, wlać śmietankę, obr.4/40sek., podczas miksowania przez otwór w pokrywie wsypywać cukier puder. Uważać, żeby nie ubijać za długo, żeby nie wyszło słodkie masło. Przestudzoną żelatynę wlać do masy, wymieszać z motylkiem 10s./obr.2-3. Wylać to na masę jogurtową. Wyrównać i schłodzić w lodówce przez klka godzin.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze