thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

biszkopt

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki wody

masa jabłkowa

  • 1,5 kg jabłek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka cytrynowa

masa jogurtowa

  • 700 ml jogurt naturalny
  • 2 galaretki truskawkowe

masa śmietankowa

  • 400 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. W czystym i suchym naczyniu przy pomocy motylka ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę 4 min. / obr. 3-4. Przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo cukier, nadal miksując, około 4 min./obr.3. Gdy cukier się rozpuści dodawać po jednym żółtku, nastepnie wodę.
    Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować krótko do połaczenia składników, ok 2 min./obr.2 Ciasto przelać do blachy (36 x 22cm) wyłozonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni.

    Masa jabłkowa
    Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić ok. 10s./obr 8. Dodać masłoi cukier, gotować 7-8 min Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" obr 3,5/ 100st. Wsypać suchą galaretkę, wymieszać do jej rozpuszczenia 1 min./obr.3,5. Ciepłą masę jabłkową wyłożyć na biszkopt (sok z jabłek nawilży biszkopt) i równo rozsmarować. Zostawić do przestygnięcia.
    Masa jogurtowa
    Galaretki rozpuścić w 1 szkl. wrzątku (nie robię tego w TM, bo nie lubię go później myć po żelatynie tmrc_emoticons.;) ), odstawić do przestygnięcia. Do naczynia miksującego włożyć jogurt naturalny, dodać wystudzoną, ale rzadką jeszcze galaretkę, wymieszać 20 s./ obr. 3,5. Wylać na masę jabłkową i wstawić do lodówki na 1 - 2 godz. do lekkiego stężenia.
    Masa śmietankowa
    żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl wrzącej wody i odstawić do przestygnięcia.
    Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić 10s./obr.10, przesypać do innego naczynia. Założyć motylek, wlać śmietankę, obr.4/40sek., podczas miksowania przez otwór w pokrywie wsypywać cukier puder. Uważać, żeby nie ubijać za długo, żeby nie wyszło słodkie masło. Przestudzoną żelatynę wlać do masy, wymieszać z motylkiem 10s./obr.2-3. Wylać to na masę jogurtową. Wyrównać i schłodzić w lodówce przez klka godzin.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Jabłecznik kolorowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy