- TM 5
Składniki
Batony a'la Bounty
- 3 łyżki miodu / cukru / ksylitolu / erytrytolu
- 2 łyżki wody letniej
- 150 g mascarpone
- 150 g gorzkiej czekolady, min. 74% kakao
- 4 łyżki mleka 3.2 %, lub słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki wody letniej
- 50 g mleka 3.2 %
- 200 g wiórek kokosowych
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Do czystego naczynia dodaj mleko, miód (lub cukier / ksylitol / erytrytol), 2 łyżki wody letniej. Załóż pokrywę z miarką, podgrzewaj 2 minuty, 90 st. C, "Obroty wsteczne" , obrót 2.
Dodaj do mleka wiórki kokosowe, załóż pokrywę i miarkę, podgrzewaj mieszając - 4 minuty, 90 st. C, "Obroty wsteczne" , obrót 2. Pozostaw w naczyniu, w chłodniejszym miejscu na 15 minut, aż masa nie będzie gorąca.
Dodaj do wiórek mascarpone, załóż pokrywę z miarką i połącz - 40 sekund, "Obroty wsteczne" , obrót 3. Uformuj z masy batoniki i odstaw na płaskiej tacy. Przełóż ją z zawartością do zamrażalnika na 1h.
Do czystego, suchego naczynia dodaj połamaną czekoladę, 4 łyżki mleka (lub słodkiej śmietanki), 2 łyżki wody. Załóż pokrywę z miarką, podgrzewaj 3 minuty, 70 st. C, obrót 2. Przelej czekoladę do płaskiego i małego naczynia (będziesz w nim maczać batoniki).
Wyjmij podmrożone batoniki z zamrażalnika i po kolei, obtaczaj każdego w czekoladzie, czekając aż nadmiar polewy spłynie. Użyj chwytaka / szczypców, aby łatwo było Ci wykonać tę czynność. Gotowe batoniki przełóż do pojemnika w odstępach i chłodź w lodówce minimum przez 3h. Aby przełożyć batoniki na talerz podważ je czymś płaskim (np. łopatką do obracania naleśników). Smacznego!
BATONIKI A'LA BOUNTY
Porady
* zamiast gorzkiej czekolady, możesz użyć mleczną lub białą * zrobione batoniki przechowywać w lodówce do 5 dni * zamiast batoników można formować kuleczki - praliny i przekładać na gotowo do małych papilotek * uwaga - w przepisie ze 100 g czekolady, zmieniłem na 150 g - podpowiedzieliście, że nie starczało Wam 100 g na obtoczenie wszystkich batoników *
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Czy te batony sa kaloryczne ?? Jak sadzicie ?
moje ulubione batony
To jest pycha, zwłaszcza z wiórek użytych najpierw do malibu czyli tych moczonych w alkoholu. Polecam... nic w kuchni się nie marnuje
Pycha
bardzo dobre, chociaż moim zdaniem mało czekolady przec co nie prezentowały się aż tak dobrze jak smakowały
Dziękuję za uwagi. Powiem Wam, że to czy czekolada stwardnije zależy też w dużej mierze od zawartości kakao. W przypadku czekolad mlecznych polewa będzie dość miękka - nie ukrywam, że nawet taki troszkę jest zamysł w przepisie. Jednak jeśli chcecie uzyskać "chrupiącą" czekoladę na wierzchu, to na etapie przygotowanie polewy nie dodajcie mleka/śmietanki - wtedy polewa nie powinna być miękka, ściągnie się po schłodzeniu.
Mi naprawdę starczyła jedna tabliczka, ale dzięki za uwagę - warto może dodać 1,5 tabliczki. Już nawet zmieniłem to w przepisie - ze 100g zaznaczyłem na 150g.
Gotuj z Thermomixem! Mniam!
Zgadza się, batoniki bardzo dobre, aczkolwiek mi również zabrakło czekolady na zamoczenie wszystkich batoników. Dla prawdziwych fanów batoników Bounty polecam zdecydowanie jednak maczanie batoników w czekoladzie mlecznej.
Bardzo dobre aczkolwiek z jednej tabliczki czekolady wychodzi za mało aby wszystkie batonki zanurzyć. Polewę robiłam z czekolady wedlowskiej mleczmej i nie stwardniałamimo iż batoniki stały całą noc w lodówce Ogólnie polecam -pyszne
Are you sure to delete this comment ?