thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
--
Poziom
--
  • TM 31
przez bietka
opublikowany: 11/12/12
zmieniono dnia: 11/14/12

Składniki

ciasteczkowy spód

  • 200 gramów kruchych ciastek digestive lub Petit Beurre
  • 100 gramów masła

kolejne warstwy

  • 1 puszka masy krówkowej gotowej, ( Gostyń lub tzw kajmak)
  • 3-4 banany dojżałe pokrojone w plasterki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 500 gramów śmietany kremówki 36%, ( schłodzonej)
  • opcjonalnie fix do bitej śmietany, lub 2 łyżeczki cukru pudru
  • kilka kostek czekolady

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Banoffee (z ang. banan+toffee) to łatwy deser składający się z 4 warstw : ciastka + banan +karmel (masa krówkowa) + bita śmietana.


  2. Ciastka lekko pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym, rozdrabniamy kilka sekund/ obr 10 (ciasteczka mają być jak piasek),dodajemy maslo mieszamy kilka sekund/ obr.8 . Masa ciasteczkowa powinna po wymieszaniu mieć konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i na tak przygotowane podłoże wykładamy masę z ciastek, dociskamy ją do dna łyżeczką . Wkładamy do lodówki na 30 min.

  3. Na utwardzony spod z ciastek wykładamy masę krówkową z puszki. Banany kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Na banany wyciskamy sok z 1/2 cytryny i delikatnie mieszamy , co zapobiegnie ciemnieniu owoców.

    Tak przygotowane banany wykładamy równomiernie na masę krówkową.

  4. Śmietanę ubijamy na sztywno wg przepisu podstawowego Thermomix. Motylek 1 min / obr. 4 dodajac przy tym stopniowo fix do bitej śmietany jako stabilizator. Można zamiast fixu użyć 2 łyżeczki cukru pudru , ale deser jest bez tego i tak bardzo słodki.

    Wkładamy na banany.

    Całość posypujemy startą czekoladą mleczną lub gorzką.
    Wsadzamy do lodówki na ok 3 godziny

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

BANOFFEE PIE

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 1, 2021 at 15:21
    5.0

    Ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu i pyszne w smaku. Konsystencja jednak pozostawia wiele do życzenia. Ciasto - mam tu na myśli warstwę śmietany, którą ubiłam z serkiem mascarpone, więc powinna być zdecydowanie sztywna ( i taka była w misie) po nałożeniu na banany po prostu "popłynęła" 😞 Co jednak nie zmienia faktu, że smak jest super.

  • grudnia 29, 2017 at 18:59
    5.0

    Zrobilłam dodając 2 śmietan-fixy dol śmietanki 30%. Wyszło bardzo dobre, nic się nie wylewało, wszstko trzymało się w kupie. Jedynym minusem była wielkość. Zrobiłam w foremce do tortów (tej najpopularnejszej 26 lub 28cm) i ciasto wyszło baaaaardzo niskie. Dlatego następym razem będę trzymać się opisu i zrobię to w mniejszej foremce.

  • września 18, 2017 at 14:30

    Ja robię bez TM, jedynie ciastka kruszę w TM, zawsze skrapiam banany cytryną, a na górę daję mascarpone ze śmietaną. Pychota!

  • grudnia 30, 2016 at 10:10
    5.0

    Pychota, zniknął w 5 minut na urodzinach córki tmrc_emoticons.-)

  • sierpnia 23, 2016 at 15:53
    5.0

    pychotka

    Pierwszy raz robiłam z sokiem z cytryny i faktycznie ciasto mi popłyneło. Kolejny raz zrobiłam już bez i wyszło znacznie lepiej. Bałam się o banany że ściemnieją ale było ok. 

  • marca 28, 2016 at 20:42

    A mi nie wyszlotmrc_emoticons.( dałam całą puszkę masy kajmakowej i zaczęła mi się rozlewac w foremce po przekrojeniu...(wyciągnęłam po nocy z lodówki, więc było długo w chłodnym miejscu).

    Zastanawiam się czy to nie przez cytrynę która dodałam do bananów. Dziś bym z niej zrezygnowała bo wszystko mam plynne, tylko spod z ciastek jest twardy.

  • marca 21, 2013 at 23:51

    Big Smile Przez przypadek "odkopałam" je  na przepisowni i  poleciłam "Nowej"  uczestniczce- Monice. Sama tez zrobię, bo łatwe i szybkie.

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

  • marca 21, 2013 at 23:39

    Robiłam ostatnio to ciasto z jakiegoś innego przepisu przerobionego na TM (nie widziałam tego przepisu) - ale w zasadzie chodziło o to samo - i bardzo wszystkim polecam! Jest proste, szybkie i robi furrorę; wygląda trochę jak tort.

    porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com

  • stycznia 29, 2013 at 20:10

    pyyyyyyysznosci Cooking 7

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: