Składniki
ciasteczkowy spód
- 200 gramów kruchych ciastek digestive lub Petit Beurre
- 100 gramów masła
kolejne warstwy
- 1 puszka masy krówkowej gotowej, ( Gostyń lub tzw kajmak)
- 3-4 banany dojżałe pokrojone w plasterki
- sok z 1/2 cytryny
- 500 gramów śmietany kremówki 36%, ( schłodzonej)
- opcjonalnie fix do bitej śmietany, lub 2 łyżeczki cukru pudru
- kilka kostek czekolady
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Banoffee (z ang. banan+toffee) to łatwy deser składający się z 4 warstw : ciastka + banan +karmel (masa krówkowa) + bita śmietana.
Ciastka lekko pokruszyć i umieścić w naczyniu miksującym, rozdrabniamy kilka sekund/ obr 10 (ciasteczka mają być jak piasek),dodajemy maslo mieszamy kilka sekund/ obr.8 . Masa ciasteczkowa powinna po wymieszaniu mieć konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i na tak przygotowane podłoże wykładamy masę z ciastek, dociskamy ją do dna łyżeczką . Wkładamy do lodówki na 30 min.
Śmietanę ubijamy na sztywno wg przepisu podstawowego Thermomix. Motylek 1 min / obr. 4 dodajac przy tym stopniowo fix do bitej śmietany jako stabilizator. Można zamiast fixu użyć 2 łyżeczki cukru pudru , ale deser jest bez tego i tak bardzo słodki.
Wkładamy na banany.
Całość posypujemy startą czekoladą mleczną lub gorzką.
Wsadzamy do lodówki na ok 3 godziny
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu i pyszne w smaku. Konsystencja jednak pozostawia wiele do życzenia. Ciasto - mam tu na myśli warstwę śmietany, którą ubiłam z serkiem mascarpone, więc powinna być zdecydowanie sztywna ( i taka była w misie) po nałożeniu na banany po prostu "popłynęła" 😞 Co jednak nie zmienia faktu, że smak jest super.
Zrobilłam dodając 2 śmietan-fixy dol śmietanki 30%. Wyszło bardzo dobre, nic się nie wylewało, wszstko trzymało się w kupie. Jedynym minusem była wielkość. Zrobiłam w foremce do tortów (tej najpopularnejszej 26 lub 28cm) i ciasto wyszło baaaaardzo niskie. Dlatego następym razem będę trzymać się opisu i zrobię to w mniejszej foremce.
Ja robię bez TM, jedynie ciastka kruszę w TM, zawsze skrapiam banany cytryną, a na górę daję mascarpone ze śmietaną. Pychota!
Pychota, zniknął w 5 minut na urodzinach córki
pychotka
Pierwszy raz robiłam z sokiem z cytryny i faktycznie ciasto mi popłyneło. Kolejny raz zrobiłam już bez i wyszło znacznie lepiej. Bałam się o banany że ściemnieją ale było ok.
A mi nie wyszlo dałam całą puszkę masy kajmakowej i zaczęła mi się rozlewac w foremce po przekrojeniu...(wyciągnęłam po nocy z lodówki, więc było długo w chłodnym miejscu).
Zastanawiam się czy to nie przez cytrynę która dodałam do bananów. Dziś bym z niej zrezygnowała bo wszystko mam plynne, tylko spod z ciastek jest twardy.
Przez przypadek "odkopałam" je na przepisowni i poleciłam "Nowej" uczestniczce- Monice. Sama tez zrobię, bo łatwe i szybkie.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Robiłam ostatnio to ciasto z jakiegoś innego przepisu przerobionego na TM (nie widziałam tego przepisu) - ale w zasadzie chodziło o to samo - i bardzo wszystkim polecam! Jest proste, szybkie i robi furrorę; wygląda trochę jak tort.
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
pyyyyyyysznosci
Are you sure to delete this comment ?