- TM 31
Składniki
- ciasto:
- 100 g ziaren pszenicy
- 100 g mąki
- 50 g startego cheddara
- 70 gschłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 gzimnej wody
- nadzienie:
- 400 gkonfitury z cebuli
- 200 g twarożku, śmietankowego
- 3 jajka
- 50 gmleka albo śmietany
- 10 gstartego parmezanu
- szczypta świeżo startego pieprzu
- szczypta kminku (w ziarnach albo mielonego)
- wierzch:
- 50 g gruyera pokrojonego na kawałki
- 100 g cheddara pokrojonego na kawałki
- 20 gstartego parmezanu
- garść posiekanych oliwek
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
ciasto:
1. Zemleć ziarna pszenicy (30 sek., obr. 8 ).
2. Dodać mąkę, masło, sól i ser, wymieszać, dolewając stopniowo wodę przez otwór w pokrywie (10 sek., obr. 6).
3. Wyrobić ciasto (20 sek., "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto" ).
4. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 195 st.
5. Schłodzone ciasto przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, wylepić równo spód i brzegi, ponakłuwać widelcem i zapiec przez 10 min.
6. Wyjąć ciasto z piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 190 st.
nadzienie:
1. Na zapieczone ciasto wyłożyć konfiturę z cebuli.
2. W Thermomixie wymieszać twarożek, jajka, mleko/ śmietanę i parmezan (6 sek., obr. 5).
3. Wylać masę na ciasto z cebulą.
4. Posypać pieprzem i kminkiem.
wierzch:
1. Zetrzeć ser (5 sek., obr. 5).
2. Rozprowadzić ser na wierzchu flanu.
3. Posypać oliwkami.
4. Piec w temp. 190 st. przez 30-45 min. (aż flan się zetnie).
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Smakowicie to się zapowiada, proszę tylko o wyjaśnienie jak robi się konfiturę z cebuli bo jeszcze nie robiłam a cebulę uwielbiam w każdej postaci więc już zacieszam
Are you sure to delete this comment ?