thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
2 porcja/porcje/porcji
Poziom
--

Składniki

Zapiekanka gryczana z cukinią, szpinakiem i orzechami nerkowca

  • Orzechy nerkowca - 25 g
  • Mleko migdałowe - 60 g
  • Jaja kurze - 1 szt
  • Płatki drożdżowe nieaktywne - 1 łyżka (10 g)
  • Kasza gryczana biała - 100 g
  • Czerwona cebula - 50 g
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Masło klarowane - 15 g
  • Cukinia - 200 g
  • Szpinak baby - 1 garść (25 g)
  • Sól himalajska - 1 łyżeczka (5 g)
  • Pieprz, chilli - 1 szczypta

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Orzechy nerkowca zalewamy mlekiem migdałowym, odstawiamy na 20 min. Następnie przekładamy całość do naczynia miksującego, miksujemy 30 s/ obr. 10. Zgarniamy kopystką na dno.
  2. Dodajemy jajko i płatki drożdżowe nieaktywne. Mieszamy 15 s/ obr. wsteczne 2,5. Masę przelewamy do miseczki.
  3. Naczynie miksujące płuczemy, wlewamy 1000 ml wody, zakładamy koszyczek, wsypujemy kaszę gryczaną. Gotujemy 15 min/ 100°C/ obr. 4.
  4. Wyjmujemy koszyczek przy pomocy kopystki, odstawiamy na bok, wodę wylewamy.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C.
  6. Do naczynia miksującego przekładamy obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki i czosnek, rozdrabniamy 5 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno. Rozdrabniamy ponownie 2 s/ obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno.
  7. Dodajemy masło klarowane. Dusimy 2 min/ 120°C/ obr. 1.
  8. Dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę. Dusimy 4 min/ 100°C/ obr. wsteczne 0,5. bez miarki.
  9. Dodajemy szpinak, kaszę, masę jajeczną, sól, pieprz, chilli. Mieszamy kopystką.
  10. Foremkę do pieczenia chleba o wymiarach 24 cm x 12 cm, lub foremkę o podobnych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, wkładamy do piekarnika.
  11. Pieczemy 50 min.

Porady

Wskazówka: Drugą połowę zapiekanki wykorzystamy jutro.

Czas przygotowania: 20 min moczenie orzechów + 22 min przygotowanie + 50 min pieczenie

Kcal: 404 | B: 16.0 g | T: 19.1 g | W: 41.9 g

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Zapiekanka gryczana z cukinią, szpinakiem i orzechami nerkowca

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY