thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 5
thumbnail image 6
thumbnail image 7
thumbnail image 8
thumbnail image 9
thumbnail image 10
thumbnail image 11
thumbnail image 12
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4 thumbnail image 5 thumbnail image 6 thumbnail image 7 thumbnail image 8 thumbnail image 9 thumbnail image 10 thumbnail image 11 thumbnail image 12
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
przez ElaK
opublikowany: 05/8/13
zmieniono dnia: 03/18/15

Składniki

nadzienie do pulpetów

  • kilka suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych na paski

Wiosenne pulpety jaglane

  • 30 g liści pokrzywy
  • 30 g młodych listków mniszka lekarskiego , (bez długiego ogonka)
  • 120 g marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • ½ – 1 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • 50 g oliwy z oliwek, + dodatkowo 1 łyżka do posmarowania Varomy
  • 350 g wody
  • 200 g kaszy jaglanej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    pulpetów
  1. .odważyć kaszę jaglaną, umieścić na sitku i wypłukać zimną wodą; przelać wrzątkiem w celu usunięcia ew. goryczki; przełożyć do naczynia, dodać szczyptę soli

    2. dodać wodę i gotować 17 min / 90* / obr. 1; przełożyć do innego naczynia i ostudzić

    3.listki pokrzywy i mniszka starannie przebrać i wypłukać; osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do naczynia i posiekać 7-10 s / obr.7

    4.dodać marchewkę i czosnek i rozdrobnić 7 s. / obr.5

    5.dodać resztę składników, wymieszać 20 s / obr. 4  pomagając kopystką

    6. z masy formować pulpety, do środka wkładać po kilka pasków pomidorów i układać na Varomie posmarowanej oliwą

    7. gotować 25 min / Varoma / obr.1

  2. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

  3. Wpisz tutaj kroki przygotowania przepisu

Porady

zamiast oliwy z oliwek możemy dodać zalewę z suszonych pomidorów,

2 ząbki czosnku możemy zastąpić 1 łyżką czosnku niedźwiedziego,

suszone pomidory możemy zastąpić zielonymi oliwkami lub kawałkami sera fety.

 

Sposób podania:

Doskonałe danie bezmięsne tmrc_emoticons.) Można podawać z warzywami gotowanymi na parze i sosem: czosnkowym, pomidorowym lub serowym.

Właściwości kaszy jaglanej:  Kasza jaglana była nazywana kiedyś "polskim złotem", ceniły ją nasze babcie za cenne właściwości, ponieważ ona również oczyszcza organizm z toksyn i pozostałości nagromadzonych w naszym ciele. Dodatkowo nawilża i odświeża ciało, działa odtruwająco na wątrobę i przeczyszcza jelita.

 

 

 

 

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wiosenne pulpety jaglane

Wydrukuj:

Komentarze

  • maja 2, 2016 at 15:08

    Upsss. Zapomniałam o...

    jajkach. W trakcie formowania pulpetów nic mnie nie "dźgnęło" bo konsysyencja była super. Od razu po zdjęciu z varomy pulpety lekko sie rozpadały, ale jak przestygły było ok. Zrobiłam ze szpinakiem i wyszły bardzo smaczne. Zastanawia mnie, czy z jajkami ta masa nie będzie bardzo rzadka.

  • marca 29, 2015 at 21:43
    5.0

    Zrobiłam ze szpinakiem, w smaku wyszły baaaardzo dobre. Mnie ten przepis wystarczył na dwie porcje. Także jutro robię kotleciki obsmażane w bułce tartej.  Ja sobie te pulpeciki polałam sosem pomidorowym. To moje drugie danie z kaszy jaglanej i pulpety pycha.

    Grażka


    Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.

  • marca 29, 2015 at 09:09
    5.0

    Dziękuję za kolejną inspirację z jaglanką w roli głównej  Love

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

  • marca 21, 2014 at 11:36
    5.0

    Potwerdzm, warto wrócić do tego przepisu Love Polecam go nie tylko z okazji wiosny, można modyfikować przepis i jeść klopsiki cały rok Love Pozdrawiam Love

  • marca 19, 2014 at 10:22
    5.0

    Musimy koniecznie przypomnieć ten przepis, zwłaszcza, że pierwszy dzień wiosny zbliża się wielkimi krokami tmrc_emoticons.)

    Pozdrawiam Mixi

  • marca 19, 2014 at 09:45

    Robię te pulpety dość często i dzięki Waszym pomysłom zmieniam dodatki. Za radą Ali dodaję po odrobinie masła (oczywiście swojskiego) na wierzch każdego pulpeta. Kilka razy wykorzystywałam je na pokazie u wegetarian... Wszystkim smakują i dlatego bardzo się cieszę, że ten przepis ma duże "wzięcie". 

    Dziś też je robię -wersję z bazylią i natką pietruszki. Mmmniam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 10, 2013 at 13:59

    Ewa, barzdo się cieszę, że pulpety smakują Twojej rodzince  tmrc_emoticons.)  Przy najbliższym gotowanie sprawdzę Twoją wersję -też pyszna tmrc_emoticons.)    Muszę się zmobilizować i poświęcić trochę czasu na wpisanie następnych przepisów z kaszą w roli głównej  tmrc_emoticons.)  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

  • sierpnia 9, 2013 at 14:52
    5.0

    Genialny przepis. Ja dalam zamiast suszonych pomidorow korzen pietruszki, kawalek selera, troche ziemienia lnianego i natkeietruszki. Pulpeciki wyszly znakomite! Do tego bukiet warzyw na parze a dla dzieci dodatkowo ryz. Pyszny zdrowy obiadek!

    " Trzymaj się z dala od ludzi, którzy tłamszą twoje marzenia. Mali ludzie zawsze to robią. Jednak, naprawdę wielcy sprawiają, że ty także możesz stać się wielki. "

  • maja 11, 2013 at 18:08
    5.0

    Elu super przepis, bardzo lubię kaszę tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D

  • maja 10, 2013 at 12:14

    Fajny przepis Elu, dodaje do wypròbowania, tym bardziej , ze mam còrke wege Big Smile tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY