Składniki
ciasto naleśnikowe -drożdżowe
- 70 g masła lub margaryny
- 1 jajko + 2 zółtka
- 10 g cukru
- 25 g drożdży świeżych
- 350 g mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki przyprawy warzywnej uniwersalnej
farsz szpinakowo-ruski
- 1-2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki miałkiej bułki tartej
- 500 g ziemniaków ugotowanych i wystudzonych
- 500 g twarogu (najlepszy krajanka; nie z wiaderka!)
- 100 g szpinaku mrożonego odciśniętego
- 100 g serka topionego
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej -opcjonalnie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
masło rozpuścić 2,5 min / 50*C / obr.2; przelać do innego naczynia
2. na noże założyć motylek, jajko i żółtka utrzeć z cukrem 3 min / 37*C / obr.4
3. dodać pokruszone drożdże, wymieszać 5-10 sek / obr 2 i zostawić na 15 minut
4. zdjąć motylek, dodać mleko, mąkę i przyprawę, wyrabiać 1 min / INTERWAŁ
5. przelać do miseczki i poczekać aż podwoi objętość
6. Smażyć na rozgrzanej patelni (najlepiej na sklarowanym maśle), wylewając za każdym razem łyżkę wazową ciasta ( na grubość ok. ½ cm). Trzeba pilnować, żeby naleśniki się nie przypaliły, tylko „napuszyły” i ładnie przyrumieniły.
ciasto naleśnikowe
Porady
Inny sposób podania:
Na połowę każdego naleśnika nałożyć farsz, złożyć w chusteczkę i przed podaniem podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wcześniej można wysmażyć skwarki z boczku lub słoninki, zeszklić na tym cebulkę i polać zrumienione naleśniki PYCHA!!!
[[wysiwyg_imageupload:473:]]
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Dzięki za komentarze Cieszę się, że korzystacie z przepisu i smakuje Wam taka wersja podania naleśników
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Świetna opcja wegetarianska
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
Spróbowałam, przepyszne ! dziękuję
Beata
Świetny, jak dla mnie bardzo treściwy. Dobry i na zimno, a może i lepszy?
pycha
Marzenko cieszę się, że Wam takie naleśniki smakowały. Moje dzieci też jakoś nie przepadały za szpinakiem... Ale teraz bardzo go lubią, zwłaszcza dziewczyny Dziękuję za komentarz
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu torcik pyszny wszystkim bardzo smakował, nawet moim chłopakom, którzy nie "lubią" za bardzo szpinaku polecam dziekuję za super przepis pozdrawiam
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Jeżeli chcemy, żeby warstw w tym torcie było więcej, to trzeba usmażyć cieńsze naleśniki. Trzeba na patelnię nalać mniej ciasta i rozprowadzić ją po całej patelni, gdyż to ciasto jest dużo gęstsze od "normalnego" naleśnikowego i samo po patelni się nie rozpłynie.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Pyziak miło mi, że wypróbowałeś mój przepis a potem dodałeś komentarz Jeżeli wolisz warstwy cieńsze to następnym razem usmażysz cieńsze naleśniki i będzie ok.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
W smaku fajny, polecam do wypróbowania. Troszkę mi za mało naleśników wyszło i warstwy wyszły grube, ale to szczegół do poprawienia. Oby tak dalej!