Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
1
porcja/porcje/porcji
Poziom
--
Składniki
Składniki marynaty tofu:
- Imbir korzeń - 10 g
- Papryczka chilli - 5 g
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Sos sojowy (bezglutenowy) - 20 g
- Olej sezamowy - 10 g
- Limonka (sok) - ½ sztuki
- Syrop klonowy (lub miód) - 20 g
- Tofu naturalne ekologiczne - 90 g
Składniki na szaszłyki:
- Tofu zamarynowane - 90 g
- Ananas świeży - 150 g
- Papryka czerwona - 90 g
- Pieczarki (zwykłe lub brązowe) - 60 g
składniki dodatkowe
- Ryż basmati - 40 g
- Kolendra świeża - kilka listków do dekoracji
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Imbir, papryczkę i czosnek rozdrabniamy 3 s/obr.8.
- Przekładamy do miseczki i dodajemy resztę składników. Mieszamy dokładnie.
- Pokrojone w kostkę tofu wkładamy do miseczki i marynujemy jak najdłużej. Po wyjęciu tofu, pozostałą marynatę zostawiamy jako sos do dania.
- Patyczki na szaszłyki namaczamy w wodzie. Piekarnik rozgrzewamy 220°C termoobieg z górną grzałką.
- Wszystkie składniki szaszłyków kroimy w kostkę 2x2cm.
- Na namoczone patyczki do szaszłyków nabijamy, na zmianę paprykę, pieczarki, ananasa, tofu.
- Do naczynia miksującego wlewamy 1 l wody. W koszyczku odmierzamy ryż, płukamy go pod bieżącą wodą, a następnie gotujemy 15 min/100°C/obr.4.
- W międzyczasie na papierze do pieczenia układamy szaszłyki i pieczemy 15 min.
- szaszłyki podajemy z ryżem i pozostałą po marynowaniu tofu marynatą, posypujemy listkami kolendry.
przygotowanie marynaty
przygotowanie dania
Porady
Wskazówka: Tofu możemy zamarynować już rano. Im dłużej leży w marynacie tym lepiej.
Czas przygotowania: 25 min
Kcal: 540 | B: 19,7 g | T: 16,8 g | W: 77,6 g
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze