thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--

Składniki

  • 400 g dyni, 1-2 jajka, bułka tarta, 2-3 ząbki czosnku,1-2 łyżkioliwki lub masła i sól, pieprz,imbir /najlepiej świeży,/ gałka muszkatołowa olej do smażenia.

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Nieobraną dynię pieczemy w 200 stopniach  do miękkości.Gdy przestygnie ,zdejmujemy z niej skórę.Czosnek rozdrabniamy 3sek obr 8-10 i dusimy 3min  temp varoma.Dodajemy miąższ zdyni i rozdrabniamy do konsystencji puree.Dodajemy jajko, jeśli masa jest  za mało spójna  drugie,sól,pieprz, gałkę muszkatołową oraz  wcześniej  rozdrobniony  imbir oraz tyle tartej bułki,żeby  można było uformować placki /ok.100g/. Z masy dyniowej formujemy placki grube  na mniej więcej 2 cm,obtaczamy w bułce i smażymy na oleju,aż się zrumienią..Osączmy na papierowym ręczniku.Polecam  jako dodatek do  pieczonych mięs np.kaczki lub jako samodzielne danie z surówką  z kiszonej kapusy  i dipem czosnkowym.Jest to solidna porcja witamin przydatna przed zimą.Smacznego

     

     

     

     

     

     

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Placki z dyni

Wydrukuj:

Komentarze