- TM 31
Składniki
- 400 g dyni, 1-2 jajka, bułka tarta, 2-3 ząbki czosnku,1-2 łyżkioliwki lub masła i sól, pieprz,imbir /najlepiej świeży,/ gałka muszkatołowa olej do smażenia.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Nieobraną dynię pieczemy w 200 stopniach do miękkości.Gdy przestygnie ,zdejmujemy z niej skórę.Czosnek rozdrabniamy 3sek obr 8-10 i dusimy 3min temp varoma.Dodajemy miąższ zdyni i rozdrabniamy do konsystencji puree.Dodajemy jajko, jeśli masa jest za mało spójna drugie,sól,pieprz, gałkę muszkatołową oraz wcześniej rozdrobniony imbir oraz tyle tartej bułki,żeby można było uformować placki /ok.100g/. Z masy dyniowej formujemy placki grube na mniej więcej 2 cm,obtaczamy w bułce i smażymy na oleju,aż się zrumienią..Osączmy na papierowym ręczniku.Polecam jako dodatek do pieczonych mięs np.kaczki lub jako samodzielne danie z surówką z kiszonej kapusy i dipem czosnkowym.Jest to solidna porcja witamin przydatna przed zimą.Smacznego
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
niestety, pół dyni, trzy jajka, garść bułki i mąki , do ubikacji. Że o prądzie do piekarnika przez godzinę nie wspomnę.
fajny przepis, ale placki polecam upiec. Sa wtedy PRZEPYSZNE!! I nie ociekają niepotrzebnym tłuszczem tak jak po smażeniu
Służę pomocą, w której częśći potrzebujesz wyjaśnień
Przepis jest bardzo niedokładny, łatwo się w nim pogubić. Zobaczymy, jak mi wyjdzie.