Składniki
Ciasto
- 750 g cukinii
- 1 cebula
- 3 jajka
- 170 g bułki tartej
- świeże zioła: bazylia, pietruszka, według uznania
- soli, według uznania
- pieprz ziołowy, według uznania
Sos
- 3 ząbki czosnku
- 400 g jogurtu naturalnego
- zioła prowansalskie, suszone, według uznania
- soli, według uznania
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Cukinię obrać, pokroić na mniejsze kawałki, rozdrobnić 8s/obr5 , cukinię przełożyć na sitko, odstwić na 15 min. aż puści sok.
2. W tym czasie przygotować sos. Rozdrobnić czosnek 3s/obr10, dodać jogurt, zioła i sól, wymieszać 4s/obr5
3. Cebulę rozdrobnić 3s/obr5, dodać jajka, bułkę tartą, sól, pieprz wymieszać 4s/obr5. Dodać odsączoną cukinię i posiekane zioła wymieszać ok 12s/"Obroty wsteczne" /obr3.
4. Placuszki nakładać łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię, smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem.
Ciasto i sos
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Beznadziejny przepis, placki rozwalają się, dodałam dwa jajka i trochę mąki ziemniaczanej to już się nie rozwalały , ale w smaku i tak nie były zbyt szałowe.
Placki wyszły bardzo średnie . Rozwaliły się na patelni i wcale nie powaliły mnie na kolana swoim smakiem . Nie zrobię więcej .
uwilebiam cukinie Smaczny Przepis ! pamietam jak mama smazyła mi ją w plasterkach obtoczonych jajkiem i bułka tartą na patelni mmmm teraz jest łatwiej i szybciej w TM
Przepis beznadziejny,placki sie rozwalily na patelni
Czytając poniższe komentarze, z pewną dozą sceptycyzmu podeszłam do przepisu.
Konsystencja moich była zbyt rzadka (odsączyłam tylko 5 minut) dodałam więc mąkę pszenną w ilości pożądanej konsystencji
Placki obłędne w smaku. Dziękujęza inspirację.
Placki pyszne. Jeszcze lepsze, niż tradycyjne ziemniaczane! Ciasto idealne, ale od razu dodałam łyżkę skrobi ziemniaczanej. Pychotka !!! Mniam
Opiniuję negatywnie!
placki, nie dość że się rozwalają na patelni tworząc ciapę, to na dodatek, za sprawą bułki tartej, napompowane są olejem, co dla dbających o zdrową dietę jest nie do przyjęcia. Proponuję poszukać innego,przepisu, bo cukinia zasługuje na to by zrobić z niej pyszne i zdrowe placuszki.
Placki smaczne, jednak rozlatywały się podczas smażenia. Pomogła mąka ziemniaczana tak na oko - około 1,5 łyżki
Zrobiłam z połowy porcji i rozleciały się na patelni. Pierwsza tura została w formie paćki. Do reszty dodałam troszkę mąki i były idealne
Właśnie zrobiłam placuszki, wyszły pyszne i delikatne... Pycha...
Are you sure to delete this comment ?