thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
2 osoba/osoby
Poziom
Łatwy
  • TM 5
przez Peti4
opublikowany: 03/11/16
zmieniono dnia: 03/11/16

Składniki

Placki

  • olej do smażenia placków
  • 10 g olej
  • 30 g cebula
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki mąka ryżowa
  • 50 g ser parmezan/ser zółty
  • 500 g wody
  • 100 gramy ryż brązowy
  • 100 gramy seler, obrany, pokrojony w kawałki
  • 100 gramy marchewka, obrana, pokrojona w kawałki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Placki
  1. 1. Do naczynia miksującego wrzucamy marchewkę oraz seler, rozdrabniamy 8s/obr.6. Kolejno przekładamy do przystawki Varoma.

    2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek do którego wsypujemy ryż. Gotować 10 min/ Varoma/ obr. 1.

    3. Nałożyć przystawkę Varoma. Dalej gotować 25 min/Varoma/ obr.1. Warzywa oraz ryż odstawić do wystygnięcia.

    4. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 8s / obr.6. Przełożyć do miseczki.

    5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5s / obr.5,5. Zgarnąć kopystką cebulę na dno naczynia. Dodać olej i dusić 3 min/ Varoma/ obr.1

    6. Do naczynia miksującego dodać ryż, warzywa, jajko, ser , mąkę i przyprawy. Składniki połączyć ze sobą 40s/ obr.4

    7. Na patelni rozgrzać olej. Koejno formować na patelni placki o wielkości według uznania. Smażyć do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru.

Porady

Mąkę ryżową można wykonać samemu - zmielić w naczyniu miksującym ryż biały ( 8s / obr.10.)

Placki najlepiej smakują z sosem tatarskim. Przepis znajdziecie w Książce "Kulinarne ABC".

Osobiście placki smażę bez tłuszczu na odpowiedniej patelni. Placki w rozmiarze średnicy ok 8 cm doskonale obracają się na patalni i nie rozpadają podczas smażenia.

Placki smażone na tłuszczu można po usmażeniu odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Smakują dobrze podane na ciepło oraz na zimno.

SMACZNEGO tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Placki warzywno-ryżowe

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?